Bardağın dolu tarafı

bardagin-dolu-tarafi-20052009

Bardağın dolu tarafı

Ekonomilerin açılmaya başlamasını kutlayan piyasalar Mayıs ayındaki kayıplarını tamamen geri aldı. Salgına karşı aşı (Moderna) ve ilaç (Remdesivir) geliştirilmesinde alınan olumlu sonuçlar piyasaların ikinci dalga endişelerini bırakıp bardağın dolu tarafına (ekonomilerin açılmasına) bakmasını sağlıyor.
Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği’nin borçlanmasıyla oluşturulacak ve ihtiyaca göre kullandırılacak 500 milyar avroluk bir fon üzerinde anlaşmasına piyasaların tepkisi sınırlı oldu. Güney Avrupa ülkelerinin desteklediği fona Almanya dışı Kuzey Avrupa ülkelerinin karşı çıkması bekleniyor.
Küresel risk iştahının güçlenmesinden olumlu etkilenen Türkiye dünya ile arasındaki makası kapatmaya çalışıyor. MSCI Türkiye Mayıs ayında %2 getiri ile gelişmekte olan ülkeleri (Çin hariç endeks) 4 puana yakın yendi. Türk lirası swap anlaşması beklentisiyle en çok kazandıran gelişmekte olan para birimi oldu.
Küresel risk iştahının güçlenmesi ve Türk lirasının değer kazanmasına paralel Borsa İstanbul’da yukarı yönlü açılış bekliyoruz. Perşembe günü açıklanacağı iddia edilen 20 milyar dolarlık (konfirme edemiyoruz) swap anlaşmasının da beklentisiyle Borsa İstanbul 102.500 seviyesindeki direncini test edebilir.
Haberler & Makro Ekonomi
BNP Paribas TL işlemlerini durdurdu
BDDK tarafından işlem yapması yasaklanıp daha sonra serbest bırakılan üç yabancı bankadan biri olan Fransız BNP Paribas, uluslararası döviz piyasasında TL işlemlerini askıya aldı. En büyük uluslararası TL aracılarından olan b ankanın hedge fonları ve diğer kurumlara hizmet veren döviz ana aracılık birimi, müşterilerine Türk Lirası cinsinden işlem sunmayı durduruyor. BNP Paribas sadece süregelen pozisyonları devam ettirecek veya müşteri pozisyonlarını azaltacak.
Fitch üç bankanın görnümünü, Halk Bankası’nın notunu düşürdü
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın not görünümünü durağandan negatife indirirken, Halk Bankası’nın notunu ise "B+"dan "B"ye indirdi. Kuruluş Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın notunu ise B+ olarak teyit etti. Fitch Halk Bankası’nın not indirimi ve diğer iki kamu bankasının negatif görünümlerinin ülkenin zayıf döviz rezervi pozisyonunu yansıttığını belirtti. Kuruluş yazılı açıklamasında Türkiye’nin zayıflayan dış finansalları hükümetin bankacılık sektörüne müdahalesi riskini artırdığını ve bunun tüm bankaların döviz yükümlülüklerini yerine getirme kabililiyetlerine sekte vurabileceğini görünüm indirimlerinin gerekçesi olarak öne sürdü. Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın notlarının teyit edilmesinin genel olarak güçlü olan sermaye ve döviz likiditesi tamponlarını yansıttığı Fitch tarafından belirtildi. (Bloomberght)
Japonya ve İngiltere ile swap anlaşması iddiaları
Habertürk’ün haberine göre Türkiye Japonya ve İngiltere merkez bankaları ile 10’ar milyar dolarlık swap hattı konusunda anlaşmaya yakın. J aponya ile hedeflenen takas anlaşmasının Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile perşembe günü Başakşehir’deki şehir hastanesinin açılışında açıklanması olasılık dahilinde görülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, birçok ülkeyle swap görüşmelerinin yerel paralarla ticareti de kapsayacak şekilde sürdürüldüğünü, Türkiye’nin 2 ülke ile swap anlaşmasına vardığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirmişti.
800 ’den fazla ürün için ek gümrük vergileri getirildi
Basında yer alan haberlere göre %30 a kadar ulaşan ilave gümrük vergileri, Televizyon, bazı otomotiv parçaları, kimyasallar, kağıt, tarım makineleri, iplikler, plastik ve bazı demir çelik ürünlerinin de içinde bulunduğu 800 den fazla ürünü içeriyor. 1 Ekim tarihinden sonra ise vergi oranlarında %10’a kadar indirime gidilecek. Atılan adım Covid -19 döneminde yerli üreticileri korumayı amaçlıyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı