Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Önde gelen Avrupa endekslerinde satışlar görüldü.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Önde gelen Avrupa endekslerinde satışlar görüldü. Alman DAX endeksi %1,6 kayıpla 12630 seviyesinde günü sonlandırdı. Makro ekonomik veriler tarafında, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 27 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya göre 5 bin kişi azalarak 232 bine indi. Piyasa beklentilerinin aksine düşüş göstermeye devam eden ve 9 haftanın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik maaşı başvurularına ilişkin veriler, güçlü iş gücü talebi ve sıkı iş gücü piyasası koşullarıyla tutarlı bir seyir izledi. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi de Ağustos’ta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 52,8 oldu. Beklentilerin aksine yatay bir seyir izleyen veri, Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etti. Bu gelişmelerle birlikte ABD'de bugün açıklanacak Ağustos ayına ait tarım dışı istihdam verisi öncesi endeksler karışık bir seyir izledi. Dow Jones endeksi 140 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,46 artışla 31.656,42 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %0,30 artarak 3.966,85 puana çıkarken, Nasdaq endeksi %0,26 kayıpla 11.785,13 puana indi. Bugünkü istihdam verisi, para politikasının seyri açısından önem taşırken veride Fed'in bir sonraki adımına ilişkin beklentiler fiyatlanacaktır. Ayrıca, ABD yönetiminin, çip üreticileri Nvidia ve AMD'ye yapay zeka çalışmalarında kullanılan ileri düzey çiplerin Çin ve Rusya'ya satışının durdurulmasına yönelik talimat verdiğine ilişkin haberler ise teknoloji hisselerini baskıladı. Getirilen bu sınırlamanın Nvidia’ya 400 milyon USD zararı olabileceği haberi sonrasında Nvidia hissesi %7,7, AMD hissesi %3 düşüş yaşadı. Beklenenden daha iyi gelen ISM imalat PMI verisiyle Dolar Endeksi 109,97 seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi. Sonrasında kazançlarının bir kısmını geri verse de endeks önceki güne göre %1’e yakın primle 109,6 seviyesinde günü tamamladı. Bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi dolar endeksindeki hareketin kalıcılığı açısından önemli olacaktır. Açıklanan ABD ISM İmalat verisinin daha şahin Fed beklentisi oluşturması ile ABD tahvillerinde getiriler eğri boyunca yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 6 puan artışla %3,26, 2 yıllık getirisi ise 2 puan artışla %3,51 seviyesine yükseldi. Dolar endeksindeki artışla birlikte EURUSD paritesi tekrar 1,00 seviyesinin altına geriledi. Parite bu sabah 0,9962 seviyesinde. Dolar endeksindeki artışla Japon Yeni, dolar karşısında 140,1 seviyesi ile son 24 yılın en düşük seviyesine geriledi. Güçlenen Dolar ve ABD tahvil getirilerindeki yükselişle altın üzerindeki satış baskısı bugün de devam etti ve ons altın 1.700 USD seviyesinin altına geriledi. Küresel resesyon endişeleri ile petrol talebinin azalacağı beklentileri ve güçlenen dolar, enerji fiyatları üzerindeki baskısını sürdürdü. Bu sabah ABD ham petrolü 88,3 ve Brent petrol 94,1 USD/varil seviyesinde

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görüyoruz. Çin ve Güney Kore hafif pozitif, Japonya ve Hong Kong negatif. ABD vadelilerinde ise yatay bir görünüm var. VIX endeksi 25,5 seviyesinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi üretici enflasyonu rakamları gelecek. Bölgede üretici fiyatları en son yıllık %35,8 seviyesine ulaşmıştı Bugün ayrıca, haftanın da en önemli verisi olan ABD tarımdışı istihdam verisi piyasaların odak noktasında olacak. Fed'in faizleri agresif bir şekilde artırması, tüketici talebi ve konut piyasası üzerinde baskı yaratırken resesyon riskini de arttırıyor. Fed Mart ayından bu yana politika faizini 225 baz puan artırdı. Ekonominin bazı alanlarında yavaşlama olurken iş gücü piyasası şu ana kadar güçlü kalmaya devam etti. ABD'de en son tarım dışı istihdam sürpriz bir şekilde beklentilerin iki katı seviyede açıklanmış ve Temmuz ayında tarım dışı istihdam 250 binlik beklentiye karşılık 528 bin artış göstermişti. Ağustos ayı için beklenti ise istihdamın 300 bin kişi artış göstermesi ve işsizlik oranının %3,5’te sabit kalması yönünde oluşuyor. ABD'den gelecek bir diğer önemli veri de fabrika siparişleri olacak.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta Pazartesi günü ABD’de işçi bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Pazartesi günü bir çok ülkede Ağustos ayı Hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak. Salı günü sabah saatlerinde Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ABD’de ISM Hizmet PMI verisinin Ağustos ayı sonuçları takip edilecek. Çarşamba günü Çin’de dış ticaret dengesi, Euro Bölgesi’nde 2. Çeyrek GSYH verisi ile ABD’de Bej Kitap Raporu piyasalar tarafından izlenecek. 8 Eylül Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı takip edilecek. Euro Bölgesi’nde son verilere göre rekor kıran enflasyon verilerinin ardından Piyasada faiz artırımı beklentisi bu toplantıda 75 baz puana yükseldi. Cuma günü ise Çin’de enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti, son ay %2,7’ye yükselen yıllık tüketici enflasyonunun yükselişini sürmesi yönünde oluşuyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı