Küresel piyasalar

Haftanın ilk işlem gününde ABD’de çekirdek dayanıklı mal siparişleri aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,7 artış gösterirken, askıdaki konut satışları da beklentileri aşarak aylık %8,1 yükseldi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Haftanın ilk işlem gününde ABD’de çekirdek dayanıklı mal siparişleri aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,7 artış gösterirken, askıdaki konut satışları da beklentileri aşarak aylık %8,1 yükseldi. FED üyesi Jefferson, işgücü piyasasının çok güçlü ve talebin yüksek olduğunu belirtti. Jefferson ayrıca sürdürülebilir ekonomik kazanımlara izin vermek için %2 enflasyon hedefine dönebilmenin önemli olduğunu vurguladı. Morgan Stanley stratejistleri ise yayımladıkları notta, düşen kazançlar ve yüksek değerlemelerin hisse senedi piyasalarını baskılamasıyla ABD hisse senetleri için ters rüzgarlar Mart ayı ile birlikte daha da artacak ifadelerine yer verdi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun %2 hedefinin üzerinde seyretmeye devam etmesine rağmen ultra gevşek para politikasını devam ettirmeye kararlı olduğunu açıkladı.

Euro Bölgesi’nde Şubat ayı sanayi güveni beklentilerin altında 0,5 seviyesinde gerçekleşirken; piyasalarda yankı bulan bir diğer önemli gelişme ise, ECB üyelerinin enflasyonda %2’lik hedefe ulaşana kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının fiyatlamalar üzerindeki etkisi oldu. ECB’nin faiz artış döngüsünü 2024 yılına uzatacağına dair beklentilerle Almanya 10 yıllık tahvil faizleri %2,58 ile 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ABD tahvil faizleri cephesinde ise, FED’in daha kalıcı para politikası sıkılaştırmasını gerektiren daha katı enflasyon beklentisi, Hazine getirileri üzerinde yukarı yönlü etki oluşturdu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,85 ile Temmuz 2007′den bu yana en yüksek seviyesini test ettikten sonra günü %4,79 seviyesinden tamamladı. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi %3.91 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 20,95 seviyesinde.

Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da Dax endeksi %1,13 artışla15.381, Fransa’da CAC40 endeksi %1,51 artışla 7.295 puan olurken, İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,72 artışla 7.935 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya’da sanayi üretimi verilerini takip ettik. Ocak ayı sanayi üretimi Japonya’da beklentinin üzerinde %4,6 düşüş gösterdi. Sanayi üretimindeki düşüşe karşın Hong Kong’un maske zorunluluğunu kaldıracağını duyurması sonrasında Asya piyasaları cephesinde alıcılı bir seyir görülüyor. Shanghai endeksi %0,07, Hang Seng %0,44 artıda görülürken; Nikkie 225 endeksinin %0,20 yukarıda ve Nifty 50 endeksinin yatay pozitif seyrediyor. ABD vadeliler cephesinde de sınırlı pozitif seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de Şubat ayı Conference Board tüketici güven endeksi yakından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de ISM imalat PMI verisi ile Almanya’da TÜFE, Ocak ayı perakende satış verileri ve işsizlik oranı izlenecek. İngiltere’de ise imalat PMI ve BOE Başkanı Bailey’in konuşması öne çıkıyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı