Enerji alanında Franko-Alman iş birliği

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’ün koronaya yakalanması nedeniyle ertelenen ve daha önce yapılması planlanan açılış ziyaretini gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında her iki lider de önemli açıklamalard

Enerji alanında Franko-Alman iş birliği

ALMANYA - 27.11.2022 - HİBYA - Ziyarette her iki ülke lideri, ülkelerinin enerji hususunda dayanışma göstereceklerine ilişkin ortak bir bildirge imzaladı. Scholz, Elisabeth Borne'nin geçtiğimiz cuma günü Berlin'e yaptığı ilk ziyaretinde "Dostlar ihtiyaç duyduklarında birbirlerinin yanında olurlar" dedi.

Borne, "Bu metin somut etki yaratacak ve her iki ülkenin de vatandaşlarını koruyacak önemli bir metindir. Önümüzdeki kış enerji krizini atlatmak için iki ülkenin birbirine ihtiyacı var. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmek, dekarbonize enerji üretimini artırmak ve geleceğin enerjilerine, özellikle hidrojene yatırım yapmak istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Görüşme sonrası yapılan açıklamaya göre, Fransa'nın Ekim ortasından bu yana Almanya'ya gaz tedarik ettiğine dikkat çekildi. Almanya ise, 2023 için planlanan kapasite artırımını kasım ortasına alarak Fransa'ya elektrik ihracatını kolaylaştıracak. Bunlara ek olarak Almanya ve Fransa, bir sonraki Fransız-Alman Bakanlar Konseyi'nde sunulmak üzere yeni bir enerji arzı anlaşması hazırlığında. Şansölye, Almanya ve Fransa'nın büyük sübvansiyonlar sağlayan ABD Enflasyon Düşürme Yasası'na karşı harekete geçileceğini de belirtti. Ayrıca her iki lider, FCAS hava muharebe sisteminin ortak geliştirilmesine dair işlerin yolunda gittiğini de vurguladı.


Hibya Haber Ajansı