CHP’li Akın: “Temel bir ihtiyaç olan ısınmanın maliyeti 7 ayda ikiye katlandı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerji faturalarına yapılan zamlar, yakacak olarak kullanılan odun ve kömürdeki fiyat artışı nedeniyle kış aylarında temel bir ihtiyaç olan ısınmanın maliyetinin bu kı

CHP’li Akın: “Temel bir ihtiyaç olan ısınmanın maliyeti 7 ayda ikiye katlandı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerji faturalarına yapılan zamlar, yakacak olarak kullanılan odun ve kömürdeki fiyat artışı nedeniyle kış aylarında temel bir ihtiyaç olan ısınmanın maliyetinin bu kış vatandaşı çok zorlayacağına işaret etti.

CHP’li Akın, yaptığı çalışmada şunları dile getirdi: 

"Doğalgaza yılbaşından bu yana gelen zamlarla faturalar katlandı. Doğalgaza yapılan zamlar kombilerin kapalı olduğu bahar ve yaz aylarında gerçekleşti. Başka bir deyişle vatandaşlar nisan ayında kapattığı kombisini kasım ayında açtığında bundan sonra hiç zam yapılmasa bile bahar ve yazlarında yapılan toplamda yüzde 111’i bulan zamla karşılayacak. Başka bir deyişle kombiyi açmanın maliyeti bu kısa sürede iki kattan daha fazla artmış durumda. Örneğin geçtiğimiz kış 1000 lira olan aylık ısınma maliyeti önümüzdeki kış aylarında bundan sonra hiç zam yapılmasa bile 2100 liraya çıkacak.  

Doğalgazın yanı sıra özellikle kırsal bölgede vatandaşların kışın ısınmak için kullandığı odun ve kömür fiyatı da olağanüstü artış gösterdi. Eylül 2021’de kış öncesi sobada yakmalık bir ton odunun fiyatı bin 200 lira ile bin 400 lira arasında değişiyordu. Bugün kış öncesi bir ton yakmalık odun fiyatı 3 bin 500 lira ile 3 bin 600 lira arasında değişiyor. Buna göre sobada yakmalık odun fiyatındaki artış yüzde 160’ı buluyor. 

Sobada ya da kaloriferde yakmak için kullanılan kömürün farklı çeşitleri bulunurken, ısınma amacıyla ağırlıklı olarak ısıl değeri yüksek kömürlerin tüketimi tercih ediliyor. Eylül 2021’de bir ton ithal kömür fiyatı 2bin 600 lira ile 3 bin lira arasında değişiyordu. Bugün kış önceki bir ton ithal kömürün fiyatı ise 8 bin ile 8 bin 600 lira arasında değişiyor. Benzer bir şekilde yerli kömürün fiyatı ise 7 bin 600 liraya kadar çıktı. Başka bir deyişle kömür fiyatları ortalama yüzde 190 ile yüzde 230 oranında artış gösterdi. Buna göre kömür fiyatındaki artış neredeyse 3 kat oldu. 

Doğalgaz kullanılmayan kırsal bölgelerde bazı vatandaşlar ise mutfak tüpünü aynı zamanda ısınma amacıyla da kullanılıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Eylül 2021 tarihinde 12 kilogramlık tüp fiyatı 160 lirayken, bugün itibarıyla 12 kilogramlık tüpün fiyatı 327 liraya çıktı. Başka bir deyişle tüp gazın fiyatı da ortalama yüzde 105 oranında zamlandı. Buna göre bir vatandaşın tüp gaz kullanarak ısınmasının maliyeti de geçen kışa göre henüz kış ayları gelmeden ikiye katlanmış oldu. "

CHP’li Akın, Türkiye’de ısınmanın lüks hale gelmesine neden olan iktidarın kendi beceriksizliğini dünya genelinde yaşanan enerji krizine bağladığına işaret ederek sözlerini şunları diyerek tamamladı:

“Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türk Lirası’ndaki değer kaybı bağımlı olduğumuz enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’de çok daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Temel bir ihtiyaç olan ısınma ihtiyacının maliyeti önümüzdeki kış aylarında vatandaşlarımız için ne yazık ki bir eziyete dönüşecek. Zaten geçen kış da kombisini en düşük seviyede açan vatandaşımız katlanan faturalar nedeniyle bu kış kombisini açmaya bile korkacak.”

Hibya Haber Ajansı