Salgına dair artan endişeler risk iştahını dağıtıyor

salgina-dair-artan-endiseler-risk-istahini-dagitiyor-18062009

Salgına dair artan endişeler risk iştahını dağıtıyor

Ülkelerin ekonomilerini faaliyetlere açmasıyla birlikte vaka sayılarında başlayan artışlar endişelerin artmasına neden oluyor. Bir yandan vaka sayısındaki tablo diğer yandan küresel ekonomiye dair gelen olumsuz değerlendirmeler risk iştahını negatif etkilemekte. Bu sabah Asya piyasalarında hafif satıcılı bir seyir hâkim. Vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo var. Ons altın 1720$ üzerindeki ısrarcılığını koruyor. Artan risklerin peşinden ise güvenli liman olarak gördüğümüz ons altının değil Japon yeninin desteklendiğini görüyoruz. USDJPY paritesi 106.700 seviyesine kadar geri çekildiği görülüyor. Petrolde ise virüs endişesi, artan ham petrol stokları ile baskı sürüyor. Dün gelen ham petrol stoklarında 1.2 milyon artış görüldü. Petrolde verilerin yanı sıra haber akışları yakından takip edilecek. Veri takviminde ise ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları verisi ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararı yakından takip edilecek. Bunun yanı sıra virüse dair son tablo ve siyasi gelişmeler izlenmeye devam edilecek.

Yurtiçinde ise dün güne yatay pozitif başlangıç yapan BIST100 endeksi günü yatay bir şekilde 110.939 puanla bitirdi. Bankacılık endeksi negatif katkı sağlarken diğer sektör endekslerinden gelen katkı ile endeks günü yatay primli şekilde tamamladı. Endeksin 110 Bin üzerindeki kalıcı seyri hareketin devamı açısından önemli. Fakat global piyasalara olan paralellik baz alındığında daha temkinli olmak gerekebilir. Dolar/TL kurunda ise 6.84 seviyesi takip ediliyor. Kur 6.80-6.85 bandında hareket eğilimini korumasına karşın üst ana dirence yaklaşmış durumda. Bu nedenle hareketin 6.85 üzerindeki seyri kritik olabilir. Bugün yurtiçinde takvim sakin. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler bugünlerde TL varlıkları açısından önemli. Ayrıca vaka artışları devam etmekte ve buna karşı alınabilecek kararla ilişkin haber akışları yakından takip edilecek.

Salgına dair artan endişeler risk iştahını dağıtıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

  •  ABD, Avrupa ülkeleri ile bir global  dijital vergilendirme sistemi uyarlanmasına ilişkin sürdürmekte olduğu müzakereleri askıya aldığı bilgisi basında yer aldı.
  • Fed Başkanı Powell, ABD ekonomisinin koronavirüs krizinin en kötü döneminde toparlanmaya başladığını, ancak yaklaşık 25 milyon Amerikalının işlerini kaybettiğini ve salgının sürdüğünü belirterek, daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
  • Çin Merkez Bankası, 10 Şubat'tan bu yana ilk kez 14 gün vadeli ters repo operasyonunu likidite aracı olarak kullanırken faiz oranını %2,55'ten %2,35'e indirdi.
  • ABD Başkanı Trump, birçok eyalette yeni koronavirüs vakası sayısında artış rapor edilmesine karşın ABD'nin işletmeleri yeniden  kapatmayacağını söyledi.
  • ABD Başkanı Trump Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Müslümanları’na yönelik baskı ve hak ihlallerinden sorumlu olanlara karşı yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı imzaladı.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türk heyeti olarak Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret ederek, Libya Başbakanı, Meclis Başkanı ve Maliye Bakanı ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularını konuştuklarını belirtti.
  • Fed Başkan Yardımcısı R.Clarida, koronavirüs nedeniyle ekonomik hasarın uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürerek, Fed’in %2 olan hedefinden uzaklaştırabileceğini belirtti.
  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Chakrabarti, Türkiye'nin kendi bölgesinde ve ötesinde bir ekonomik güç merkezi olabileceğine dair mutlak inancının devam ettiğini belirterek, "Yaşanılan sıkıntılı zamanlara rağmen, Türkiye'ye ve geleceğine güveniyorum." Dedi.
  • Alman Curevac şirketinin deneysel koronavirüs aşısının insan üzerindeki deneylerine başlayacağını ve aşının 1.faz deneylerinin ilk sonuçlarının 2020 sonbaharında alınmasının beklendiğini belirtti. Şirket, aşının 2.faz deneylerinin en erken 2020 yılı Eylül ayında başlayabileceğini açıkladı.
  • ABD’de DOE haftalık ham petrol stokları 1,2 milyon varil arttı.
  • Euro Bölgesi mayıs ayı TÜFE verisi aylık bazda %-0,1 oranında azaldı. Yıllık bazda ise beklentilere paralel şekilde %0,1 oranında artış kaydetti.
  • Borsa İstanbul'da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı