Tsahkna: Ukrayna’nın düşmesine izin vermeyeceğiz

Tallin, 18 Kasım (Hibya)- Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, Rusya’nın Avrupa’da istikrarsızlık yaratmaya yönelik hibrit saldırılarını artırdığını belirterek Ukrayna’nın yalnız bırakılmayacağını vurguladı.

Tsahkna: Ukrayna’nın düşmesine izin vermeyeceğiz

Estonya Dışişleri Bakanı  Tsahkna, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı savaşın dördüncü yılına yaklaşırken Moskova’nın hedeflerinin değişmediğini söyledi. Tsahkna, Rusya’nın amacının Ukrayna’yı ele geçirmek, Batı’yı bölmek ve ABD’yi Avrupa’dan uzaklaştırmak olduğunu ifade etti.

Tsahkna, ABD Helsinki Komisyonu'nda  yaptığı konuşmada Ukrayna’nın direnmeye devam ettiğini ve Batı ittifakının dağılmadığını belirterek, “Ukrayna düşmedi, Batı çökmedi. Birliğimiz test edilse de ayakta duruyor” dedi.

Estonya’nın ve birçok NATO müttefikinin Rusya’nın giderek artan “gölge savaşına” maruz kaldığını dile getiren Tsahkna, 2003’ten bu yana Rusya’nın Estonya hava sahasını 83 kez ihlal ettiğini, en dikkat çekici olaylardan birinin ise bu yıl eylül ayında üç silahlı MiG-31 savaş uçağının Estonya ve NATO hava sahasına girmesi olduğunu belirtti.

Bakan, Rusya’nın Avrupa genelinde hava sahası ihlalleri, siber saldırılar, seçim süreçlerine müdahale, dezenformasyon, elektronik harp faaliyetleri, tahribat ve sınır bölgelerine göçmen yönlendirme gibi hibrit saldırıları artırdığına dikkat çekti. Tsahkna, bu eylemlerin amacının Batı toplumlarını bölmek, siyaseti zayıflatmak ve Ukrayna’ya verilen desteği sarsmak olduğunu söyledi.

Rusya’nın ağır kayıplara rağmen ordusunu yeniden yapılandırıp genişlettiğini ifade eden Tsahkna, Rusya lehine bir sonucun NATO’nun doğu kanadında daha fazla askerî baskı anlamına geleceğini vurguladı.

Tsahkna, NATO’nun hava polisliği, Eastern Sentry ve Baltic Sentry gibi operasyonlarla doğu kanadının güvenliğini güçlendirdiğini, ABD’nin öncülüğünde müttefiklerin savunma harcamalarını artırma konusunda tarihi adımlar attığını belirtti. Estonya’nın savunma harcamalarının gelecek yıl GSYH’nin yüzde 5,4’üne ulaşacağı kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin savunma sanayi kapasitesini güçlendirme, ortak üretim ve sınır güvenliğini artırmaya yönelik adımlar attığını belirten Tsahkna, “Daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü bir NATO; daha güçlü bir NATO ise daha güçlü bir Amerika demektir” ifadelerini kullandı.

Tsahkna, sözlerini “Ukrayna’nın düşmesine izin vermeyeceğiz ve Rusya’nın Avrupa’nın barış ve güvenliğini dikte etmesine müsaade etmeyeceğiz” diyerek tamamladı.

  Hibya Haber Ajansı