Şile’nin su ve alt yapı sorunu son buldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaz aylarında nüfusunun 20 kat üstünde ziyaretçi ağırlayan Şile’nin yetersiz alt yapısını dev yatırımla güçlendirdi.

Şile’nin su ve alt yapı sorunu son buldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaz aylarında nüfusunun 20 kat üstünde ziyaretçi ağırlayan Şile’nin yetersiz alt yapısını dev yatırımla güçlendirdi. Yüksek turizm potansiyeli nedeniyle kış aylarında 41 bin olan Şile nüfusu, yaz mevsiminde 1 milyona ulaşıyor, fazla su talebi karşılanamıyordu. Ayrıca ilçeye bağlı 16 mahallenin kanalizasyon hattı bulunmuyor, bölgedeki atık sular derelere açıktan akıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bağlı kuruluşu İSKİ, bu duruma son vermek ve ihtiyacı karşılamak için 340 milyonluk yatırımla başlattığı imalatları tamamladı.

Şile’de özellikle yaz aylarında içme suyu kapasitesinin yetersiz olduğunu, en temel atık su ve yağmur suyu altyapısına sahip olmadığını belirten İmamoğlu, “Bu sorunları bütüncül bir yaklaşımla ele alan, kalıcı olarak çözecek bir proje geliştirdik ve tam zamanında bitirdik.  Şile’nin yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılayacak olan Arıtma Tesisi, İstanbul’un ilk “Ultrafiltrasyon Membran İçme Suyu Arıtma Tesisidir.”  Son derece etkili, hijyenik, modern arıtma teknolojisiyle değerli bir örnektir.

Tesisin çatısında bulunan güneş enerjisi paneli sayesinde ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 15’ini kendisi üretecek. Çevreyi korumak, enerji verimliliğini artırmak, israftan kaçınmak gibi çok önem verdiğimiz değer ve yaklaşımları en güzel şekliyle yansıtan bu tesisin yapımında emeği geçen, katkısı bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Proje çerçevesinde bazı mahallelerde atık su ve yağmursuyu hattı ile birlikte dere ıslahı ve foseptik imalatları yaparak, açıktan akan atık sular sisteme alındı. Şile Saklıgöl’ün bozuk yolunun yenilenmesi, Şile tarihinde ilk kez bir İBB Koordinasyon Merkezi açılması ve “Şile Arıcılık Merkezi”ni hayata geçirilmesi gibi örnekleri sıralayan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bundan sonra da Şile Belediyesi ve buradaki yerel dinamiklerle uyum içerisinde iş birliği içerisinde çalışma arzusundayız. Biz kesinlikle hizmetin, çözümün bir parçası olacağız. Söz verdik, aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. İnsanımızı mutlu etmenin çabası içerisindeyiz. İnsanımızı mutlu ettiğimiz takdirde her neresinde yaşıyorsa yaşasın İstanbul’u mutlu etmiş oluruz. İstanbul’un mutluluğu demek, bütün ülkemizin mutluluğu demektir. İstanbul’un mutluluğu demek, sadece ülkemizin değil gerçekten yakın coğrafyaya da özel bir mutluluğu yansıtacağını hepimiz biliyoruz.

Şile’ye kazandırılan projelerle ilgili konuşan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa üç ana başlıkta yatırımların gerçekleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Gerçekleştirdiğimiz imalatlarla bölgedeki atık suları kontrol altına alarak fosseptik ve arıtma tesislerine ulaştırılmasını sağladık. Yine bu bölgede su baskınlarının önüne geçmek amacıyla yağmur suyu hatları imal ettik. İkinci olarak, içme suyu yatırımlarında Şile’nin Darlık, Kabakoz, Sahilköy, Ahmetli, Bozgoca, Geredeli, Göçe, Karabeyli, Ovacık, Karamandere, Kervansaray, Satmazlı, Üvezli, Karacaköy mahallelerinde içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla içme suyu şebeke ve isale hattı inşa ettik. Ayrıca bölgede tarımsal sulamayı desteklemek amacıyla ekonomik ömrünü tamamlamış sulama hatlarını yeniledik. Bugün açılışını yaptığımız tesis günde 20 bin metreküp suyu ultrafiltrasyon membran teknolojisiyle arıtacak. Şile ilçemizde özellikle yaz aylarında yaşanan su stresine son verecek. Aynı zamanda Şilelileri içimi yumuşak memba kıvamında bir suyla buluşturacaktır. Şile’de, toplam güncel tutarı, 340 milyon lira olan içme suyu ve atık su yatırımları ile bölgenin ihtiyaçlarını karşılamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz.”

İmamoğlu, konuşmaların ardından kurum bürokratları ve Şilelilerle birlikte kurdele keserek tesisi hizmete açtı. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa eşliğinde tesisi gezen İmamoğlu, devreye giren hizmetlerle ilgili bilgiler aldı.

Hibya Haber Ajansı