Tüketicilerin bilinçaltı ambalaj tasarımlarını şekillendiriyor

Tüketicilerin satın alma kararlarını anlamaya yönelik geliştirilen geleneksel araştırma yöntemlerinde insanların, genellikle kendilerini olduklarından farklı ifade etme eğiliminde olduğu saptanıyor.

Tüketicilerin bilinçaltı ambalaj tasarımlarını şekillendiriyor

Tüketicilerin satın alma kararlarını anlamaya yönelik geliştirilen geleneksel araştırma yöntemlerinde insanların, genellikle kendilerini olduklarından farklı ifade etme eğiliminde olduğu saptanıyor. Bu yanılsamayı ortadan kaldırmaya yönelik geliştirilen nöropazarlama tekniği, müşterilerin motivasyonları, tercihleri ve kararları hakkında fikir edinmek için bilinçaltına odaklanıyor. Nöropazarlamanın kalbinin insan duyguları olduğunu dolayısıyla teknik testlerin sonuçlarından hata payı düşük çıktılar elde ettiklerini özellikle vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, bu yöntem sayesinde tüketicilerin satın alma kararında psikolojik ve sosyal faktörlerin etkisinin ölçülebildiğini belirtiyor. 

Tüketicinin ürünle ilk teması çoğu zaman ambalaj sayesinde oluyor. Çağın tüketicisinin hem alternatiflerin çokluğu hem de çevresel etmenlerle birlikte dikkat süresinin ciddi oranda düşüşte olduğu biliniyor. Bununla birlikte markaların tüketicilerin satın alma kararlarında ilk pozitif etkiyi yaratabilmek için çok daha az zamanı olduğunu belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, nöropazarlama tekniklerinin tüketicinin dikkatini çekmede bir kısa yol yarattığını vurguluyor. Çelik, markanın özünü yansıtan ve kitlesine verdiği değeri açıkça göstermesini sağlayabileceği ambalajlarda bu kitlenin duygularının psikolojik ve sosyolojik etkilerden bağımsız tasarımlar yapılamayacağını özellikle aktarıyor.

Son zamanlarda markalar için değer yaratma ve marka hikayesi oluşturma en önemli adımlardan biri haline geldi. Tüketicilerin radarında yer almak için farklılaşmak her ne kadar zorlaşsa da bir o kadar önemli hale geliyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin bugünün tüketicisine ulaşamaması, çok da yeni olmayan ancak sürekli artarak popülerliğini korumaya devam eden nöropazarlama tekniklerini gün yüzüne çıkarıyor. Bilinçaltına doğrudan ulaşmayı hedefleyen bu teknikler arasında özellikle ambalaj tasarımları için en sık kullanılan testler arasında göz izleme tekniklerinin yer aldığını aktaran Musa Çelik, Tasarist’in göz izleme testini uygulamadan çalıştıkları marka ambalajlarını raflara taşımadıklarını da vurguluyor. Çelik, “Müşterinin ilk kez karşılaştığı bir ambalajda gözünün nerelerde gezindiği, önce nereye baktığı ya da hangi köşeye hiç bakmadığı gibi detayların bizi yönlendirmesine izin veriyoruz. Yıllardır ünlü birçok markanın ambalajlarını yenilerken sırf bu testlerden geçmediği için satışlarında ciddi düşüşler yaşadığını gördük. Dolayısıyla bırakalım müşterilerin bilinçsiz tepkileri bize yol göstersin.” açıklamalarıyla bilinçaltının satın almaya etkisini vurguluyor.

Hibya Haber Ajansı