Başkan Seçer: "Su tüketimine göre Mersin'e minimum 200 bin kişi geldi"

MERSİN-14.02.2023-HİBYA- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katıldığı televizyon programında deprem sonrasında Mersin'e yönelen göç dalgasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Seçer:

Başkan Seçer, depremden sonraki ilk saatlerde kaosun ortaya çıktığını belirterek, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin depremin hemen ardından bölgeye intikal ettiğini, depremzedelere ekmek ve su ulaştırılması, arama kurtarma çalışmaları gibi alanlarda görev aldıklarını söyledi.

"Mersin deprem bölgesinden çıkanlar için cazip bir yer"

“Bugüne kadar yapılanlar oldu, eksiğiyle, iyisiyle, kötüsüyle bundan sonra neler yapılacağına bakmak lazım” diyen Başkan Seçer, deprem bölgesinden başka illere yoğun bir göçün başladığına dikkat çekti.

Başkan Seçer, en çok göç alacak kentin Mersin olduğunu ifade ederek, "Bizim kentimizde, deprem felaketi yaşayan 10 ilin tamamından insanların akrabaları var. Bir felaketten kaçıp bir başka yere göç edecekseniz iletişim kuracağınız insanlar olması lazım. Bu anlamda da Mersin onlar için çok cazip bir yer. Mesafe olarak çok cazip. Gelişen bir kent, istikbali olan bir kent.” diye konuştu.

"Su tüketimine göre Mersin'e minimum 200 bin kişi geldi"

Her gece 12’de günlük su tüketim miktarını kontrol ettiklerini, kullanımdaki artış ve azalışı izlediklerini kaydeden Başkan Seçer, şunları söyledi:

“1 Şubat gününden dün gece 12’ye kadar Mersin’de su tüketimi yüzde 9 oranında artmış. Bu şu anlama geliyor. Mersin’e bugüne kadar minimum 200 bin insan gelmiş. Şebeke suyundan kullanan vatandaşların ölçümü bu. Hem o bölgedeki Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı insanlar geliyor hem de sığınmacılar geliyor. Mersin’in 1 milyon 900 bin kayıtlı nüfusu var. 260 bin kayıtlı sığınmacı var."

Kentin demografisine ilişkin Ankara'dan projeksiyon yaparsanız, bu işin altından kalkamayız"

Başkan Seçer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, ülke sınırları içinde diledikleri yere yerleşme hakkının olduğuna işaret eden ve bunun tartışma konusu yapılamayacağını dile getirerek, şu şekilde konuştu:

“Kimse kimseye karışamaz. Bir milyon gelsin o yükü de kaldırırız. Ama bir kentin belediye başkanının haberi olmadan, oturup o insan ile konuşmadan, o kentin demografisine ilişkin Ankara’dan projeksiyon yaparsanız, bunu da emrivakiyle yaparsanız bu işin altından kalkamayız.  Benim tahminlerimi söylüyorum. Şu ana kadar depremden bu yana 250 bin insan Mersin’e girdi. Bunun beşte birini, altıda birini alın. Ortaya çıkacak rakamı söyleyeyim. 40 bin insan, sığınmacı statüsündeki 40 bin insan Mersin’e girdi."

"Ankara'dan yönlendirilen hadiseler oluyor"

Sosyal medyada tartışılan KYK Kız Öğrenci Yurduna Suriyeli sığınmacıların yerleştirildiği haberleriyle ilgili değerlendirme de yapan Başkan Seçer, şunları kaydetti:

“Mersin Valisi Hatay’da görevli. Vali yardımcısıyla görüşmelerimiz sürekli oldu. Ama onun yetkisini aşan, Ankara’dan yönlendirilen hadiseler oluyor. Ben Mersin’den 5 gün uzak kaldım, döndüm baktım ki Mersin’de başka şeyler oluyor. KYK yurduna insanlar alınmış. Öğrenciler geliyor yataklarında başka insanlar var. Kendi milletimize kapımızın açık olduğunu, sığınmacılar konusunda Mersin’in istikbalini düşünmek zorunda olduğumu ifade ettim. Bundan sonra bu süreci birlikte koordine etme kararı aldık."

Hibya Haber Ajansı