“Bir Kira Bir Yuva” için destek miktarı 350 milyon lirayı aştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem felaketinin ardından sığınacak eve ihtiyaç duyan aileler için başlattığı Bir Kira Bir Yuva kampanyası dün gece Halk TV’deki özel yayın aracılığıyla tüm dünyaya ulaştı.

“Bir Kira Bir Yuva” için destek miktarı 350 milyon lirayı aştı

Yurt içi ve yurt dışından önemli isimlerin katılarak destek verdiği kampanyada gece boyunca 33 bin 98 aile için 330 milyon liralık yardım toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açıkta tek bir depremzede kalmayana kadar kampanyanın devam edeceğini belirterek, bugün itibariyle toplam destek miktarının 350 milyon lirayı aştığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketleri sonrasında barınma sorununa çözüm bulmak için İhtiyaç Haritası ile başlattığı “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası dayanışmayla büyüdü. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) hazırlanan stüdyoda Halk TV aracılığıyla düzenlenen “Bir Kira Bir Yuva Özel” programında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de telefonla gelen çağrılara yanıt verdi.

Kira yardımı yapmak veya boş durumdaki evini depremzedelere açmak isteyenler ile barınacak eve ihtiyacı olanları “birkirabiryuva.org” sitesi üzerinden buluşturan kampanyayla, bu kez ekran başından Türkiye ve dünyaya çağrıda bulunuldu. Yardım seferberliğine Başkan Tunç Soyer’in ev sahipliğinde sanatçılar, gazeteciler, siyasetçiler, dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları ve gönüllüler katıldı.

Sanatçı Cem Adrian’ın söylediği “Ne Ağlarsın” şarkısıyla açılışı yapılan programda ev bekleyen 28 bin 466 ailenin barınma sorununu çözmek için belirlenen hedef aşıldı. Belirlenen hedefin üzerine 4 bin 632 depremzede aileye daha ulaştırılacak destek sağlandı. Böylece toplamda 33 bin 98 aile için 330 milyon lira tutarında dayanışma miktarına ulaşıldı.

Kılıçdaroğlu: “Dayanışma içinde bugünleri aşacağız”
Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından desteklerin geldiği programa telefonla katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir maaşını kampanyaya aktardı. Kılıçdaroğlu “Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye’mize Bir Kira Bir Yuva kampanyası için, ayrıca Halk TV’ye de ekranlarını bu kampanyaya açtığı için yürekten teşekkür ediyorum. Bölgede vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evsiz kalmış durumda, binalar, konutlar yıkıldı, bunu hepimiz gördük. Bizzat ben bölgeye üç kez giderek bunun tanığı oldum. Yıkılmayan evlere de endişe nedeniyle girilmiyor ki açıkçası doğrusu da budur. Bölgede çadır ve konteyner ihtiyacı var. Geçici olarak illerden ayrılan insanlarımız için de maddi destek ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu da ikinci bir gerçek olarak ortaya ç ıkıyor. Ne kadar kişiye dokunabilirsek, ne kadar kişiye el uzatabilirsek o kadar iyidir. İnanıyorum ki milletimiz bugünleri dayanışma içinde aşacak” dedi.

Soyer: “Devam edeceğiz”
Kampanya kapsamında 28 bin 466 ailenin ev talebiyle başvuru yaptığını, özel yayın öncesi bu sayıyı sabitlediklerini belirten Başkan Tunç Soyer, dayanışma gecesiyle bu rakamı sıfıra indirdiklerini ve hedefi aştıklarını belirterek “Gurur duyuyorum. Bağışlar artıya geçti. Ancak kampanyamız bu geceyle sınırlı değil, devam edecek. Çünkü deprem gerçekten 13-14 milyon insanın hayatını etkileyen sonuçlar doğurdu. Dışarıda hayatını sürdürmek zorunda kalan on binler var. Hedef çok büyük, uzun. Gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. Her biriyle iftihar ediyoruz. Olağanüstü bir maratondu. Açıkta tek bir depremzede kalmayana kadar, çadırda, konteynerde tek bir depremzede kalmayana kadar, hepsinin başını sokacağı bir yuva kurana kadar devam edeceğiz. Kampanyanın yuvaya tekabül eden 4 başlığı var. Çadır, konteyner, kiralık bir ev ya da evini kullandır mak isteyen vatandaşın boş evi. Bu başlıklarda kampanyamız sürecek” dedi.

Siyasi liderler de kampanyaya katıldı
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in mesajını paylaştı. Meral Akşener’in üç ailenin kirasını karşılayacağını belirttiğini aktaran Bahadır Erdem, “Sayın Genel Başkanımız milletimize sevgilerini, saygılarını iletiyor. Bu milletimizin milletimize yardımı, gerçek bir yardım. Bu bir şov değil. En kıymetli yardımı bu gece milletimiz yapıyor” dedi.
Kampanyanın önemine dikkat çeken DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “1 maaşımla katkıda bulunmak istiyorum. Tekrar başımız sağ olsun. Allah bir daha böyle acı günler milletimize göstermesin” ifadelerini kullandı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Eşim Sare Hanım ile bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayarak mütevazı bir katkıda bulunmak istiyoruz. Depremzedelere bir yuva sağlamak isteyen herkesi, sizleri tebrik ediyorum” diye konuştu. Büyük bir acı yaşandığını belirten Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise “Bu acı yüreklerimizi sarsıyor. Elbette yaralarımızı saracağız. Ben de 10 kira bedeliyle bu kampanyaya katılmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu acıyı hepimiz hissettik”
Ailesi adına bağışta bulunan Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu da “Keşke böyle bir gece yaşamamış olsaydık. Maalesef bu acıyı yaşadık ve acıyı hepimiz hissettik” dedi.

Uluslararası destek
Bir Kira Bir Yuva Kampanyası’nı büyütmek için düzenlenen dayanışma gecesine Başkan Tunç Soyer’in çağrısıyla dünyanın dört yanından belediye başkanları, çok sayıda uluslararası birlik ve kuruluş temsilcisi katılarak desteğini belirtti.
Yayına görüntülü olarak bağlanan Floransa Belediye Başkanı ve Avrupa Kentler Ağı (Eurocities) Başkanı Dario Nardella, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı ve Montevideo Belediye Başkanı Caroline Cosse ve UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, Üsküp Belediye Başkanı Danela Arsovska, Finlandiya Turku Belediye Başkanı ve Dünya Sürdürülebilir Kentler Birliği (ICLEI) Başkan Yardımcısı Minna Arve, ABD Temsilciler Meclisi Eski Üyesi Patrick Hays, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını ve bölgenin yeniden ayağa kalkması için gereken tüm destekleri vereceklerini dile getirdiler.
Hibya Haber Ajansı