Jandarmadan "Yerli ve milli olmak nerede kaldı? Yunan malı alma şartı!" başlıklı habere ilişkin açıklama

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan "Yerli ve milli olmak nerede kaldı? Yunan malı alma şartı!" başlıklı habere ilişkin açıklama yapıldı.

Jandarmadan

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan "Yerli ve milli olmak nerede kaldı? Yunan malı alma şartı!" başlıklı habere ilişkin açıklama yapıldı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şunlar aktarıldı:

"1. 28 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan Sözcü Gazetesinde yer alan Veli TOPRAK’ın kaleme aldığı “Yerli ve Milli Olmak Nerede Kaldı? Yunan Malı Alma Şartı!” başlıklı yazısında “İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığında skandal… Kurum, Su Altı Jandarma Arama Kurtarma Timleri (SAT) için 8 adet yüksek basınçlı hava kompresörü almak için ihale açtı. Şartname hazırlandı. Skandal burada başladı. Çünkü kompresörlerin Yunanistan malı olması istendi. Aynı kompresörlerin yerli alternatifleri olmasına rağmen, Yunan Paramina şirketinin ürünleri olması şartı getirildi…” şeklinde iddialar yer almıştır.

2. Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Sualtı Arama Kurtarma Timleri (SAK) için (8) adet Yüksek Basınçlı Elektrikli Solunabilir Hava Kompresörüne ihtiyaç duyulmuştur.

3. Söz konusu ihtiyaca yönelik yapılan incelemede; teknik özellikleri karşılayan (kompresör gücü en az 300 bar olacaktır) (5) markanın olduğu tespit edilmiş (Alkın/Türkiye, Nardi/İtalya, Paramina/Yunanistan, L&W/Almanya ve Bauer/Almanya) distribütörler ile gerçekleştirilen teknik görüşmede (2) Alman menşeili ürünün fiyatlarının yüksek olduğu belirtilerek firma teyidi alınamamıştır. Gerçekleşen tedarik ve piyasa fiyatları göz önüne alındığında her bir cihazın bedeli 65 bin Türk lirası civarında olup cihazların ederinin toplamda, yaklaşık 520 bin Türk lirası olduğu görülmektedir.

4. Alım, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 3/b maddesine istinaden çıkarılan 758 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre 13/1-a maddesi açık ihale usulüyle 08 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

5. İhalede yerli malı teklif eden yerli istekli üzerine %15 fiyat avantajı uygulanacaktır. Bu kapsamda kurumumuz yerli malı üreten yerli ve milli firmaları desteklemektedir.

6. Söz konusu haberde geçen iddiaları bulunan kişinin, nitelikleri sağlayan herhangi bir üretimi ve ihaleye girmesi engellenen firması bulunmamaktadır. 

7. Alıma ilişkin ihale dokümanında görüleceği üzere teslim edilecek malın herhangi bir ülkenin malı olma şartı mevcut değildir.

8. Haberde belirtilen iddiaların, yapılan ihalelerde usulsüzlük yapılıyormuş izlenimi oluşturarak kamuoyunu yanıltıcı, daima milletinin hizmetinde olmayı ve hukukun üstünlüğünü kendisine ilke edinmiş Jandarma Genel Komutanlığına yönelik haksız ve olumsuz algı oluşturabilecek bir etki yarattığı ve Jandarma Teşkilatının itibarını olumsuz etkilemeye yönelik olduğu değerlendirilmiştir."


Hibya Haber Ajansı