Piramit Menkul: Asya piyasalarında bu sabah Çin dışında pozitif bir seyir izleniyor
İstanbul, 20 Eylül (Hibya) - Piramit Menkul Araştırma'nın raporuna göre ABD endeks vadelileri dünkü pozitif kapanışın ardından hafifçe negatif bir açılışı işaret ediyor.
Piramit Menkul Araştırma, TÜFE'nin yıllık yüzde 3,0 artarak piyasa beklentilerini karşıladığını belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah Çin dışında pozitif bir seyir izlenmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası toplantısının ardından Nikkei225 Endeksi %1,66 ve Japonya Topix Endeksi %1,09 yükseldi. Ayrıa, bu sabah açıklanan verilere göre Japonya’da TÜFE ağustosta aylık %0,5, yıllık %3,0, çekirdek TÜFE ise yıllık %3,0 artarak piyasa beklentilerini karşıladı. Bu sabah, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) faizleri sabit bırakmasının ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,44, Çin Shenzhen Bileşik Endeksi %0,70 geriledi. Buna göre tüketici kredileri ve ticari krediler için referans niteliğindeki bir yıl vadeli kredi ana faiz oranı %3,35, mortgage faizleri için gösterge niteliğindeki beş yıl vadeli kredi ana faiz oranı %3,85 seviyesinde kaldı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,90 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,55 ve Güney Kore Kosdaq Bileşik Endeksi %0,98 arttı. Tayvan Taiex Endeksi %0,53 artarken Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,21 sınırlı bir artış gösterdi. ABD endeks vadelileri dünkü pozitif kapanışın ardından hafifçe negatif bir açılışı işaret etmektedir. Haftanın son işlem gününde Almanya’da üretici enflasyonu takip edilebilir. Yurt içinde tüketici güveni, yurt dışı ÜFE ve tarımsal girdi fiyat endeksi verileri açıklanacak.
BoJ para politikası toplantısı
BoJ, politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %0,25 ile 2008’den beri en yüksek seviyede sabit bıraktı. Bu yıl mart toplantısında faiz artırarak eksi faiz politikasına son veren BoJ, temmuzda da artırıma giderek %0,25 seviyesine yükseltmişti.
Almanya ÜFE verileri (Ağustos) Almanya’da ÜFE temmuzda aylık %0,2 artarken yıllık %0,8 geriledi. ÜFE’nin ağustosta aylık bazda sabit kalması beklenmektedir.
Tüketici Güven Endeksi (Eylül), yurt dışı ÜFE (Ağustos), tarımsal girdi fiyat endeksi (Temmuz)
Haftanın son işlem günü yurt içinde TÜİK’in açıklayacağı tüketici güveni, yurt dışı ÜFE ve tarımsal girdi fiyat endeksi takip edilebilir. Tüketici Güven Endeksi ağustosta 75,9’dan %0,6 artışla 76,4’e yükselmişti. Yurt dışı ÜFE temmuzda aylık %1,70, yıllık %27,41 artış kaydetti. Endeks, yıllık bazda Temmuz 2020’den bu yana en yavaş artışı kaydetti. Tarımsal girdi fiyat endeksi haziranda aylık %0,93, yıllık %47,56 artmıştı.
Piyasalarda dün ne oldu? Dün hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyir hâkimdi. Japonya Nikkei225 Endeksi %2,13, Çin CSI300 Endeksi %2,01 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,00 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,21 oranında sınırlı bir artış gösterdi. Avrupa’da, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,91, Almanya DAX Endeksi %1,55, Fransa CAC40 Endeksi %2,29 ve Stoxx Europe 600 Endeksi %1,38 arttı. ABD'de, S&P500 Endeksi %1,70, Dow Jones Endeksi %1,26 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %2,51 prim yaptı. Yurt içinde, BIST100 Endeksi %2,06 artışla 9.975 puandan günü tamamladı. BIST 100'de işlem hacmi 84,62 mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi %2,29 yükselerek 11.057 puan oldu. BIST Banka Endeksi %3,08 ve BIST Sınai Endeksi %1,83 oranında yükseldi.
Küresel piyasalarda İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ve yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantıları takip edildi.
BoE para politikası toplantısı
İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantısında piyasa beklentisine paralel bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmeyerek %5,00 seviyesinde sabit bıraktı. Sabit tutma kararı 8’e 1 oyla alınırken bir politika yapıcı 25bp indirim yönünde oy kullandı. Karar metninde “Parasal gevşemede kademeli bir yaklaşımın uygun olmaya devam ettiği” belirtildi. Ayrıca, gelecek 12 ay Hazine tahvili stokunun 100mlr GBP azaltılmasına karar verildi. Banka, geçen ayın toplantısında 25bp indirime gitmişti.
TCMB para politikası toplantısı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. TCMB, bir hafta vadeli repo faizini piyasa beklentisine paralel olarak %50,00 seviyesinde sabit tuttu. Foreks Haber’in anketine göre piyasanın medyan beklentisi faizlerde değişiklik olmayacağı yönündeydi. Ayrıca, bir önceki anket döneminde yıl sonu faiz seviyesine ilişkin medyan beklenti %46,25 iken eylül anketinde %47,00’ye yükseldi. TMCB, eylül toplantısının karar metninde para politikası duruşuna ilişkin ana mesajı biraz değiştirdi. Metinde, “Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş” ve “Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği” vurgularının korunmasına karşın “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” cümlesini “…para politikası araçları etkin şekilde kullanılacaktır.” cümlesiyle değiştirmiştir. Ayrıca, “hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı” ifadesinin “…son çeyrekte gerçekleşeceği” ifadesiyle değiştirilerek şahin tonun biraz yumuşatıldığını düşünmekteyiz. Martta sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini %8,5’ten %50 seviyesine yükselten banka, mart toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi."
Hibya Haber Ajansı