Küresel piyasalar

Bankacılık sektöründeki gelişmeler eşliğinde küresel piyasalarda riskler devam ediyor.

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin yanı sıra S&P Global PMI verileri takip edildi. Dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında kalarak %1,0 azalış gösterdi. S&P Global İmalat PMI verisi ise beklentilerin üzerinde 49.3, hizmet PMI verisi 53.8 ve bileşik PMI verisi ise 53.3 seviyelerinde gerçekleşti. İmalat PMI verisi Kasım 2022’den bu yana açıklanan en yüksek rakam oldu. Haftanın son işlem gününde Deutsche Bank’ın CDS’lerinde görülen sert yükselişin ardından hisselerinde %8’i aşan satıcılı seyir takip edildi. Artış gösteren swap faizlerinde herhangi bir katalizör etki takip edilmezken, Credit Suisse olayı sonrasında Euro Bölgesi bankacılık sektörüne ilişkin risklerin artacağına yönelik beklentilerin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Yaşanan gelişmelerin ardından Almanya Başbakanı Scholz, bankanın çok karlı olduğunu ve endişelenmeye gerek duyulmadığını söyledi. ABD hisse senedi endeksleri kapanışlarında, S&P 500 endeksi %0,56 artışla 3970.99 seviyesine yükselirken; Nasdaq endeksi %0,31 değer kazanarak 11823,96, Dow Jones endeksi ise %0,41 artışla 32237,53 seviyesinden kapandı. Haftalık kazançlara baktığımızda ise Nasdaq geçtiğimiz haftayı %1,66 değer kazancı ile kapatarak diğer major endekslerin üzerinde bir performans sergiledi. İngiltere’de FTSE100 endeksi %1,26 değer kaybederek 7405,45, Almanya’da Dax endeksi %1,66 azalışla 14957,23, Fransa’da CAC40 endeksi ise %1,74 azalışla 7015,10 seviyesine geriledi.

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde Deutsche Bank’ta görülen satış dalgasının genele yayılmasıyla birlikte negatif bir seyir izlenirken, bölgedeki ana endeksler haftayı pozitif getiri ile kapattı. ABD tahvil piyasası FED faiz kararının takip edildiği haftada volatil bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde alıcılı bir seyir izledi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,37, 2 yıllık tahvil faizler ise %3,77 seviyesinden kapattı. Piyasalardaki volatiliteyi ölçen VIX endeksi ise haftanın son işlem gününde 22.61’den 21.74 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Sabahın ilk saatlerinde Çin cephesinde açıklanan sanayi şirket karları verisini takip ettik. Ocak-Şubat döneminde sanayi şirket karlarında %22,9’luk sert yıllık geri çekilme görülürken, sanayi şirket karlarındaki daralmanın Haziran 2022’den beri devam ettiğini gözlemliyoruz.

Asya piyasalarında Çin tarafında açıklanan makro veri ve bankacılık sektöründeki risklerin küresel piyasalara yayılmasına yönelik endişelerle genel olarak karışık bir seyir takip ediyoruz. Shanghai endeksi %1,05, Hang Seng endeksi %0,41 negatif seyir izlenirken; Nifty 50 endeksinde ise %0,40 pozitif seyir takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise ılımlı alıcılı seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’de Dallas FED imalat Aktivitesi, Euro Bölgesi’nde AMB Yetkililerinden Simkus, Centeno ve Schabel’in açıklamaları yakından takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Perakende Stoklar, FHFA Konut Fiyat Endeksi, Conference Board Tüketici Güveni ve Richmond FED İmalat Endeksi yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Müller’in konuşması öne çıkıyor.

Cuma günü piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi geçen Cuma günü %0,33 artışla 5.078,56 puandan başlangıç yaparken, bankacılık endeksinde görülen satıcılı seyrin ardından görünüm negatife döndü ve %0,59 azalışla 5.031,98 seviyesinden kapattı. Haftanın son işlem gününde 52,2 milyar TL’lik düşük işlem hacim dikkat çekerken, bankacılık endeksi %2,10, sanayi endeksi ise %0,08’lik negatif performans sergiledi. Bugün ne bekliyoruz? Küresel piyasalarda bankacılık sektörü öncülüğünde devam eden risklere bağlı olarak, BIST 100 endeksinin açılışta yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün saat 10:00’da Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Sektör Güven Endeksi verileri takip edilecek. Şubat ayında kapasite kullanım oranı %75,2 açıklanmıştı. Gelecek gündemde neler var? Cuma günü ise Şubat ayı Dış Ticaret Dengesi verisi açıklanacak.

Geçen Cuma günü Deutsche Bank hisselerindeki sert düşüşle birlikte Avrupa bankacılık sistemine ilişkin artan endişeler, güvenli liman olarak görülen gelişmiş ülke tahvil faizlerine olan yönelimi yeniden hızlandırdı. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün 7 bp düşüşle %3,35 seviyesinde işlem görürken Almanya 10 yıllık tahvil faizi de 10 bp düşüşle %2,10 seviyelerine geriledi. Küresel risk iştahındaki azalışa bağlı olarak Türkiye’nin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi Cuma günü 4 bp artışla 545 bp’a yükseldi. Tükiye Eurobond verim eğrisinde ise sınırlı geri çekilmeler gözlenirken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 2 bp düşüşle %8,48 seviyesinden işlem gördü.

Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 3,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 37 bp yükselişle %14,98, 10 yıllık tahvil faizi ise 5 bp düşüşle %12,16 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 50 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 10 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 184 milyar TL seviyesine geriledi. Ayrıca TCMB aynı gün valörlü swap işlemlerinden 4,8 milyar TL ilave fonlama sağladı.

TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 6,8 milyar TL artarak 694,5 milyar TL seviyesine yükseldi ve ABD doları bazında da 36,7 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 24,8 milyar TL artarak 878,5 milyar TL seviyesinde oluştu. TCMB para politikası hedefleri çerçevesinde piyasa fonlama komposizyonunda swap ağırlığının önümüzdeki günlerde azalmaya devam etmesi beklenebilir.

Togg çekilişle teslim edilecek T10X sayısını 12 binden 20 bine çıkardı. T10X için verilen ön siparişin 7 günde 100 bini geçmesi üzerine harekete geçen Togg, daha önce 12 bin adet olarak açıkladığı çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 20 bin olarak güncelledi. Togg, bu kararla birlikte noter huzurunda gerçekleşecek dijital çekiliş tarihini de bir gün ileriye alarak, 29 Mart olarak belirledi. Togg ayrıca şanslı 20 bin kullanıcının yanı sıra 20 bin kişi için de yedek liste oluşturacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Hayat Finans Katılım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verilmesi, Asır Yatırım Bankası AŞ ile Ziraat Dinamik Banka AŞ'nin kurulmasına izin verilmesi kararı alındı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki verilerden derlediği bilgilere göre;İstanbul'da bulunan havalimanlarından bu yılın ocak-şubat aylarında seyahat eden yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 4 milyon 825 bin 468 artarak 15 milyon 972 bin 93 oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşına yapılan artışın ardından bayram ikramiyesini de yüzde 82 zamla 2000 TL'ye yükselttiklerini açıkladı. Bu düzenlemeden EYT kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklinin yararlanacağını ifade etti.Ayrıca Bakan Bilgin, gazi aylıklarını da asgari ücret düzeyine çıkaracaklarını belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), olağanüstü hal (OHAL) kapsamındaki bazı illerde 31 Mayıs 2023'e kadar tüm doğal gaz konut aboneleri ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicilerin sayaç okuma işlemleri durduruldu. Tarım Kredi Kooperatif Market'ten yapılan açıklamaya göre, düzenlenecek kampanyayla marketlerde satışı devam eden pirinç, nohut, fasulye, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, zeytin, çay, şeker, Et ve Süt Kurumuna ait et gibi temel gıda ürünleri ile deterjan, sabun çeşitleri, peçete, kağıt havlu gibi temizlik ürünlerini içeren yaklaşık 900 ürün çeşidinde Ramazan ayı boyunca fiyat artırımı yapılmayacak.

Çin, ABD'nin, vatandaşlarının kişisel verilerinin takip edildiği iddiasıyla, sosyal paylaşım uygulaması TikTok'a baskı yaptığını savundu. ABD hükümetinin "ulusal güvenlik endişelerini" gerekçe göstererek Çinli şirket Bytedance bünyesindeki TikTok gibi yabancı şirketler üzerinde baskı kurduğunu savunan Sözcü Mao, Çin hükümeti, veri mahremiyetinin ve güvenliğinin kanunlarla korunmasına önem verdiğini ifade etti. 2023 Çin Kalkınma Forumu'nda yaptığı açıklamalarda IMF Başkanı Georgieva, Çin ekonomisinin güçlü bir toparlanma gördüğünü ve IMF'nin ocak ayında Çin'in GSYİH büyümesini yüzde 5,2 olarak belirlediğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ile Almanya arasında 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimi konusundaki anlaşmazlık çözüldü. Otomobillere yeni karbon standartları getirecek düzenlemenin en kısa sürede kabul edilmesi için çalışacaklarını belirten yetkililer, komisyonun gerekli yasal süreçleri tamamlayacağını kaydetti. Japon hükümeti, yükselen enerji ve gıda maliyetleri ile Japon yenindeki Döviz karşısında değer kayıplarının yol açtığı enflasyona karşı paket hazırladı. Toplamda 2 trilyon yenlik (15 milyar dolar) enflasyonla mücadele paketi kapsamında nakit desteği verilecek ve enerji faturalarının düşürülmesi hedeflenecek.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Pozitif): Şirket 24.03.2023 tarihinde pay başına 72,30 TL – 74,40 TL (ağırlıklı ortalama 73,44 TL) fiyat aralığından toplam 28.181 TL nominal değerli pay geri alımı gerçekleştirdi. Böylece geri alınan toplam payların şirket sermayesine oranı % 4,7107'ye ulaştı.

Akçansa Çimento (AKCNS, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 1,3058439 TL, net ise 1,1752595 TL nakit kar payı dağıtımını 27.03.2023 tarihinde dağıtılmasına onay verdi. Böylece dağıtılacak kar payı hissesinin son kapanış fiyatına göre %2,04 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 1,1627907 TL, net ise 1,0465116 TL nakit kar payı dağıtımını 28.03.2023 tarihinde dağıtılmasına onay verdi. Böylece dağıtılacak kar payı hissesinin son kapanış fiyatına göre %6,45 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kervan Gıda (KRVGD, Pozitif): Şirket 24.03.2023 tarihinde 19,25 - 19,40 TL fiyat aralığından (ortalama 19,3306 TL) 160.000 adet pay geri alımı gerçekleştirdi. Böylece geri alınan toplam payların şirket sermayesine oranı %0,18’e ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı