Belirsizlik turu

First Citizens BancShares , Silicon Valley Bank’ın tüm mevduatlarını, kredilerini ve şubelerini satın alacağını duyurunca piyasaların yeşillendiğini gördük.

Belirsizlik turu

First Citizens BancShares , Silicon Valley Bank’ın tüm mevduatlarını, kredilerini ve şubelerini satın alacağını duyurunca piyasaların yeşillendiğini gördük. Anlaşmanın bir parçası olarak First Citizens, Silicon Valley Bank'ın 110 milyar dolarlık varlıklarını, 56 milyar dolarlık mevduatlarını ve 72 milyar dolarlık kredilerini üstlenecek. FDIC, SVB'nin varlıklarının 72 milyar dolarlık satın alımının 16,5 milyar dolarlık bir indirimle geldiğini söyledi. First Citizens, anlaşma için peşin nakit ödeme yapmayacak. Bunun yerine, FDIC'ye hissesinde 500 milyon $'a kadar değer biçebilecek özkaynak takdir haklarını verecek. FDIC, bu hakları 27 Mart ile 14 Nisan arasında kullanabilecek. Ne kadar nakit alacağı, First Citizens hisselerinin değerine bağlı olacak. First Citizens ayrıca şarta bağlı likidite amaçları için FDIC'den bir kredi limiti alacak ve potansiyel kredi kayıplarından korumak için ticari kredilerdeki bazı zararları paylaşmak üzere düzenleyici kurumla bir anlaşma yapacak.

Üst düzey ABD bankacılık düzenleyicileri de dün yaptıkları açıklamada, Kongre'ye genel finansal sistemin son banka iflaslarından sonra sağlam temeller üzerinde durduğunu, ancak gelecekteki çöküşleri önlemek amacıyla politikalarını kapsamlı bir şekilde gözden geçireceklerini, düzenleyicilerin tüm ABD banka mevduatlarının güvende olmasını sağlamaya kararlı olduklarını açıkladılar

Yaşadığımız süreç tam anlamıyla bir belirsizlik turu, muhtemelen bir süre daha devam edecek. Çünkü; Piyasalar bir gün 25 baz puan, ertesi günlerde 50 baz puan faiz artırımı bekliyor. Bir iki gün içinde bu görünüm yılın ikinci yarısında 50 baz puanlık indirime dönebiliyor. Bu da bize bu sürecin en az bir veya iki çeyrek boyunca küresel piyasalar için oynaklığın devam edeceğine işaret ediyor.

Asya piyasaları, Silicon Valley Bank'ın varlıklarını satın alma anlaşmasının mali tablolarda bir rahatlama rallisine yol açması ve daha derin sistemik stres korkularını yatıştırmasının ardından pozitif seyirde. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,3 ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500 e-minis %0,21 arttı.

Tam gelişmiş bir bankacılık krizine ilişkin korkuların en güvenli varlıklara olan talebi azaltmasıyla, ABD doları Salı günü majör para birimleri karşısında ikinci gününde de geriledi ve ve %0.14 düşerek 102.6'dan işlem görüyor. Dolar endeksi, 8 Mart'ta üç ayın en yüksek seviyesi olan 105,88'e ulaşmış, ardından geçen hafta risk duyarlılığının bankacılık manşetleriyle birlikte yükselip azalmasıyla 101,91'e kadar düşmüştü. Bugün euro %0,13 güçlenerek 1,081 dolardan işlem görüyor.

ABD Hazine getirileri, bankacılık sektöründeki stresin kontrol altına alınabileceğine dair iyimserlikle ve Hazine Bakanlığı'nın iki yıllık tahvil satışına yönelik yumuşak talep görmesiyle yükseldi. Gösterge 10 yıllık getiriler %3,53'ye , İki yıllık getiriler de %3,95'e yükseldi, gözler ABD Hazine'sinin bugün 43 milyar dolarlık beş yıllık ve yarın 35 milyar dolarlık yedi yıllık tahvil satışlarında olacak.

Irak, Türkiye’ye karşı açtığı tahkim davasını kazanması ve Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatı durdurması petrol arzına ilişkin endişeleri artırırken petrol fiyatları dün 3 dolardan fazla yükseldi .Çin'deki talebin toparlanmasına ilişkin göstergelerde petrol fiyatlarına destek vermeye devam ediyor. Ayrıca Çin'in ham petrol ithalatının 2023'te %6,2 artarak 540 milyon tona çıkması bekleniyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Ekonomi'ye değerlendirmelerde bulunan Fitch Ratings Direktörü Erich Arispe, TCMB’nin para politikası ve sık sık yapılan düzenlemelerin potansiyel aktif kalitesini olumsuz etkileyip bankacılık sektöründe kırılganlıklara neden olduğunu ve riskleri artırdığını söyledi.

Fed Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflasının "kötü yönetim vakası" olduğunu, banka yönetiminin faiz oranı ve likidite riskini etkin bir şekilde yönetemediğini kaydetti.

Dünya Bankası, küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda yüzde 2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceği uyarısında bulunarak, bu durumun dünya ekonomisi için "kayıp bir on yıl"ı başlatacağını belirtti.

S&P Global Ratings, Euro Bölgesi'nde 2024 için büyüme tahminini yüzde 1,4'ten yüzde 1'e düşürdü.

AMB İcra Kurulu Üyesi Isabel Schnabel bu ayki karar metninde önümüzdeki dönem için faiz artışlarına dair işaretler verilmesini istedi. AMB Başkanı Christine Lagarde ise daha temkinli bir yaklaşımı benimseyerek sözlü bir güvenceyi tercih etti.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Philip Jefferson, mevduatın küçük bankalardan büyük bankalara kaymasının kredi için topluluk bankalarına ve bölgesel finansal kuruluşlara yoğun şekilde bağımlı olan küçük işletmeleri vurabileceğini bildirdi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Philip Jefferson, para politikasını sıkılaştırmanın, faiz oranlarını artırmanın ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisini hala öğrenmekte olduklarını söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, bankacılık sektöründeki gerilimin yayılmasını engellemek, Amerikalıların mevduatlarının güvende olmalarını sağlamak için elindeki araçları kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

Reuters'a konuşan bankacılar, bankaların seçim sonrası olası kur, faiz şoklarına karşı stres testleri yaptığını ve mevcut düzenlemelerin kârı aşağı çekmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, ECB'nin bankacılık sektöründe likiditeyi yönetmek ve piyasalarda faiz oranlarını yönlendirmek için yeni yollar bulmak konusunda BoE'yi örnek alabileceğini söyledi.

Kontrolmatik, 2023 yılında satış beklentisinin ~5 milyar TL olduğunu bildirdi

Pegasus CEO’su Güliz Öztürk “2023 yılında filomuza ekleyeceğimiz yeni uçaklarla, toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında filo büyüklüğümüzde 100 uçak eşiğini aşacağız" dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, bazı yatırımcıların merkez bankalarının faiz oranlarını belirlerken bankacılık sektöründeki kargaşayı dikkate almaları gerektiği iddialarına yanıt verdi.

KERVN-Kervansaray Yatırım 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 178.979.057 TL (Önceki - 40.201.074 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı