SGÖ: Corona salgını gelecek on yılda gazeteciliğin geleceğini belirleyecek

sgo-corona-salgini-gelecek-on-yilda-gazeteciligin-gelecegini-belirleyecek-21042009

SGÖ: Corona salgını gelecek on yılda gazeteciliğin geleceğini belirleyecek

Dış Haberler, 21 Nisan (HİBYA) – Sınırsız Gazeteciler Örgütü tarafından her yıl yayınlanan Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda corona salgını gölgesinde ''gelecek on yıl gazeteciliğin geleceğini belirleyecek'' denildi.

Raporda önümüzdeki on yılın gazeteciliğin geleceğini etkileyen krizler yüzünden basın özgürlüğü için çok önemli olacağı öne sürüldü. Gazeteciliğin geleceğini etkileyecek krizlerin başlıcaları olarak, ''jeopolitik kriz ( otoriter rejimlerin saldırganlığı); teknolojik kriz (demokratik garantilerin eksikliğinden dolayı); demokratik kriz (kutuplaşma ve baskıcı politikalar nedeniyle); güven krizi (medyaya şüphe ve hatta nefret nedeniyle); ve ekonomik kriz (kalite gazeteciliğinin zayıflaması.) kaydedildi.

Sınırsız gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Geleceğini etkileyen krizlerle bağlantılı gazetecilik için belirleyici bir on yıla giriyoruz. Coronavirüs pandemisi, güvenilir bilgi edinme hakkını tehdit eden olumsuz faktörleri sergilemektedir ve salgının kendisi de bunu şiddetlendirici bir faktördür. 2030'da bilgi, çoğulculuk ve güvenilirlik özgürlüğü nasıl görünecek? Bu sorunun cevabı bugün belirleniyor. ” dedi.

Yayınlanan Basın Özgürlüğü 2020 Endeksi' nde basın özgürlüğü kriterlerine bakıldığında ilk dört sırayı sırasıyla İskandinavya ülkeleri Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İsveç alıyor. Hollanda bu ülkeleri sıralamada takip ediyor.

Endeksin ilk on sırasında 6. ve 7. sırada bulunan Jamaika ve Kosta Rika dikkat çekiyor.

Basın özgürlüğünün değerlendirildiği 180 ülke içinde Türkiye, 154. sırada yer alırken basın özgürlüğünde en kötü beş ülke olarak, Cibuti, Çin, Eritre, Türkmenistan ve Kuzey Kore yer alıyor.


Hibya Haber Ajansı