Risk iştahı

risk-istahi-26062010

Risk iştahı

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Haftanın son işlem gününe toparlanan risk iştahıyla başlıyoruz. Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin piyasalardaki fiyatlaması yine kısa sürdü. Bir önceki gün %2,5 oranında değer kaybeden MSCI Gelişmiş Ülke endeksi dün %0,6 oranında primle günü kapattı. Bu sabah da ABD vadelileri hafif alıcılı. Asya borsalarında yine yükselişler hakim. Bir önceki ikinci dalga fiyatlamasında emsallerinden pozitif ayrışan ve sınırlı düşüş eğilimi gösteren BIST100 ise dün de buna benzer bir görüntü sergiledi ve emsallerinden hafif de olsa olumlu ayrıştı. Toparlanan risk iştahıyla da BIST100 endeksi güne  %0,5 - %1,0 aralığında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeksteki kısa vadeli düşüşe katalizörlük eden bankacılık endeksinde (XBANK) satış dalgası da bitmiş gözüküyor. Bu kapasımda, bankacılık endeksinin de desteğiyle endeks gün içerisinde 115binli seviyelerde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.

    

 

MAKROEKONOMİ

                                     
ABD'de bankaların yatırımlarına yönelik yeni düzenleme yapacağı haberlerinin ardından borsa endeksleri pozitif kapanırken, bugün Asya borsalarında yükseliş eğilimi sürüyor. Çin piyasaları kapalı kalmayı sürdürüyor. Meksika Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık indirimle %5 seviyesine çekti.

  • Fed, normal stres testine ilave olarak yeni tip koronavirüs salgınının ekonomik etkisine karşı büyük bankaların direncini değerlendirmek için bir duyarlılık analizi gerçekleştirdi. En kötü senaryoda, söz konusu bankaların kredi kaybının 560 ila 700 milyar USD arasında değişebileceği belirtilen açıklamada, sermaye oranlarının %9,5 ila %7,7'ye gerileyebileceği aktarıldı.
  • IMF, yüksek borç seviyelerinin, bazı borçlular için yönetilemez hale gelebileceği ve iflaslardan kaynaklanan kayıpların bazı ülkelerde bankaların direncini test edebileceği uyarısında bulundu.

Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30'da Fed'in enflasyon göstergesi olan mayıs ayına ilişkin çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör verisi açıklanacak. TSİ 17'de haziran ayı Michigan Üniversitesi güven endeksi paylaşılacak.
 
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, 25 baz puan faiz indirim beklentisine karşılık %8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez Bankası, ardı ardına 9. faiz indirimi ardından dünkü toplantısında faiz indirimlerine ara verdi. Faizin sabit tutulmasının, çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerindeki bir miktar yükselişe bağlandığı görülüyor.
 
Dikkat Çeken Noktalar:

  • Salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarının, gıda enflasyonunun dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle artmasının enflasyon eğilimlerini yükselttiği vurgulanmış. Bununla birlikte talep koşulları ve emtia fiyatlarının enflasyonu sınırlayıcı etkisi yerini korumakta.
  • İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın nisan ayında belirginleştiği, kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte mayıs ayından itibaren toparlanmanın başladığı vurgulanmakta.
  • Normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyelerinin önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini desteklemesi beklenmekte. Turizmdeki zayıflık beklentisi ise sürmekte.
  • Karar metninde faiz indirimlerinin sonuna geldiğimize dair bir ibare görmüyoruz. Hatta çekirdek enflasyon göstergelerine bağlı olarak bu toplantıda faiz indirimi yapılmasa da yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği beklentisinin sürdürülmesi ve normalleşme ile arz yönlü olumsuz etkilerin kademeli olarak ortadan kalkacağının belirtilmesi önümüzdeki dönemde ılımlı bir faiz indirimini masada tutuyor. Dolayısıyla bazı toplantıların, bu toplantı gibi pas geçilmesi beklenirken, önümüzdeki süreçte sınırlı bir veya iki faiz indirimi daha görebiliriz. Beklenti anketine göre yıl sonuna kadar politika faizinin %7,75 seviyesine çekilmesi bekleniyor.
  • Bir sonraki PPK toplantısı 23 Temmuz'da gerçekleşecek. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu ise 29 Temmuz'da TCMB Başkanı'nın sunumuyla paylaşılacak. Enflasyon tahminindeki olası güncellemeler faiz tarafında sınırlı alanı kalan Merkez Bankası'nın para politikası hakkında da ipucu verebilir. Faiz kararlarının yanı sıra önümüzdeki dönemde küresel merkez bankaları ile TCMB'nin kurabileceği swap hattına dair gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

ABD'de dün veri takvimi yoğundu ve veriler karışık bir görünüm sergiledi.

  • Son zamanlarda olduğu gibi işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. Yeni işsizlik maaşına başvuran kişilerin sayısı 1,48 milyon kişi oldu veri geçtiğimiz haftaya göre azalmasına rağmen beklentilerin üstünde gelmekte ve uzun süredir milyonlu rakamlar telaffuz edilmekte. Bu da ekonomik toparlanmanın bir süre alacağını göstermekte. Veride iyi noktalardan biri ise süregelen işsizlik maaş başvuruları 20,3'ten 19,5 milyon kişiye indi. 
  • ABD nihai 1.çeyrek yıllıklandırılmış GSYH daralması değiştirilmedi ve %5 açıklandı. Sabit yatırımların katkısı yukarı yönlü revize edilirken, kişisel tüketim harcamalarının, ihracatın ve özel stok yatırımlarının katkısı aşağı çekildi. İkinci çeyrekte ise ABD ekonomisinin %30'lar civarında daralması beklenmekte.
  • Dayanıklı tüketim malları siparişleri normalleşme adımlarıyla birlikte iki aylık düşüşün ardından mayıs ayında %15,8 arttı. Geçen ayki %17,2 düşüş %18,1 olarak güncellendi. Özellikle oto satışlarındaki %28'lik artış bu ayki artışta önemli rol oynadı fakat bu biraz baz etkisiyle de alakalı. Oto ve uçak siparişleri dışlandığında ise artış oranı %4'e gerilemekte.                                                                

ŞİRKET HABERLERİ 

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investor Services, Şirket'in uzun vadeli kredi notunu "B1", görünümünü negatif olarak korumuştur.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, daha önce çıkış yaptıkları ancak sonrasında yeniden hisse almak için anlaştıkları Temsa'da rekabet onay sürecinin sürdüğünü, onayların alınmasının ardından önceki dönemden olan borçların yapılandırılması için bankalarla çalışacaklarını söyledi. Sabancı Holding Temsa Ulaşım Araçları'ndaki sahip olduğu %48.71 hissenin tamamını 2019 yılında 182,7mn TL'ye True Value Capital Partners'a satmıştı. (Kaynak: Reuters)



SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 22 kuruş indirime gidildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

ARD Grup Bilişim Teknolojileri (ARDYZ): Followino - Salgın Önlem ve Sosyal Mesafe Kontrol Sistemi Projesinin yurt içi ve yurt dışı satışı ve iş geliştirmesi için yapılan stratejik iş ortaklığı görüşmeleri sonucunda; Şirket, Followino Projesinin Türkiye ve Uluslararası alanda olmak üzere satış ve iş geliştirmesini yaygınlaştırmak amacı ile Uluslararası alanda Denetim ve Teknik Kontrol Hizmetleri yürüten Tüv Austria Cert Gmbh bünyesinde bulunan Tüv Austria Turk Belgelendirme Eğitim ve Gözetim Hizmetleri Ltd. Şti. ile stratejik iş ortaklığı sözleşmesini 25/06/2020 tarihinde imzalamıştır. Aynı zamanda Followino Projesi Yazılım ve Donanımları, Tüv Austria Turk tarafından denetlenerek, Ürün Uygunluk Sertifikası ile belgelendirilmiş ve Tüv Austria Turk V-Safe Sertifikasyon Programı kapsamına dâhil edilmiştir.

Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Projesi'nde, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.'nden, Acil Kaçış Şaftı Genel Elektrik İşleri'ne yönelik 69,7bin Eur+KDV ve 304,2bin TL+KDV tutarında ilave sipariş alınmıştır. Böylece Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Projesi'nde toplam sözleşme büyüklüğü 6,1mn EUR+KDV ve 3,1mn TL+KDV tutarına ulaşmıştır. İşin 45 günde bitirilmesi planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,54 seviyesinden %7,55 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 164,6 milyar TL ile 129,9 milyar TL'si (49 milyar TL haftalık %8,25 + 80,9 milyar TL 3 aylık %7,25) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 34,7 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dar bir bantta hareket ederek dün güne başladığı seviyelere yakın %0,68'lerde bugüne başlıyor.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, TCMB'nin son 9 toplantıda faiz indirimine gitmesinin ardından, dünkü haziran ayı toplantısında ilk kez politika faizini değiştirmeyerek %8,25'te tutması ve TL'nin görece yatay seyretmesiyle verim eğrisinde özellikle uzun vadeli tarafta kısmi alımlar gözlendi. TCMB'nin faiz kararı sonrası uzun vadeli tarafta 40 baz puana varan düşüşler görülürken, gün sonunda kazançlarının bir kısmı geri verildi. Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 21 baz puanlık düşüşle %11,08 seviyesine geriledi.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı