Fx analizi

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, gelecek yıl daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olması halinde AMB'nin büyük olasılıkla daha küçük oranlı faiz artırımlarına yöneleceğini söyledi.

Fx  analizi

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, gelecek yıl daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olması halinde AMB'nin büyük olasılıkla daha küçük oranlı faiz artırımlarına yöneleceğini söyledi. Piyasalar AMB'nin 15 Aralık toplantısında faizin 50 veya 75 baz puan artıracağını fiyatlıyorlar. Öte yandan, AB diplomatlarının akşam gerçekleşmesi beklenen Rus petrolüne tavan fiyat toplantısı ertelendi. Konuya yakın kaynaklar, gerçekleşecek toplantıda bir anlaşma beklendiğini ancak taraflar arasında uzlaşı olmayınca toplantının ertelendiğini belirtti. AB hükümetleri küresel petrol arz şokuna neden olmadan Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda görüş ayrılıkları yaşamıştı, 5 Aralık’ta tavan fiyat uygulamasının açıklanması bekleniyor.

 

Bu haftanın en önemli başlığı ABD tarım dışı istihdam verisi olurken, bugün özelinde Fed üyelerinin konuşmaları birincil veri olarak takip edilebilir. Fed'in, agresif faiz artırımı politikasının hızını yakında yavaşlatabileceği yönündeki beklentiler, geçen hafta merkez bankasının Kasım ayı toplantısının tutanakları ile güçlendi. Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı istihdam raporu bu beklentileri test edecek. Ekonomistler, 200.000 ile Aralık 2020'den bu yana en küçük artışın yaşamasını bekliyor. Diğer yandan Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü Brookings Enstitüsünde yapacağı konuşmada ekonomik görünümü ele alacak. Powell, Fed'in, önümüzdeki ay faizleri daha küçük miktarda artırabileceğini belirtirken faizlerin nihayetinde önümüzdeki yıl ihtiyaç duyulacağı düşünülen seviyeden daha yüksek olması gerekebileceğini daha önce belirtmişti.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı