DEVA Partili Yeneroğlu: "Bugün zorba bir anlayışla yönetiliyoruz"

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında ‘İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEVA Partili Yeneroğlu:

Kadına şiddeti önlemeyi amaçlayan 6284 sayılı kanunun siyasi pazarlık haline getirildiğini söyleyen Yeneroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e destek verdi.

“Sayıları iyi okumamız gerekiyor”

Yeneroğlu, iktidarın iki yıl önce “İnsan Hakları Eylem Planı” adı altında ilan ettiği vaatlerin son durumu hakkında konuşarak, eylem planının "kara mizah” ve “samimiyetsizlik belgesi” olarak tarihte yer aldığını söyledi.

“Hukuksuz düzen yoksul bir düzeni de beraberinde getiriyor”

2012 yılında Türkiye’nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 58. sırada yer aldığını hatırlatan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

“Sonraki yıllarda 80., 99., 108. sıraya kadar geriledik. Bugün ise bu endekste 116. sırada yer alıyoruz. Çok açık ki, hukukun üstünlüğüne olan bağlılık azaldıkça milli gelirimiz ve ekonomik refahımız da azaldı. Hukuksuz bir düzen, yoksul bir düzeni de ne yazık ki beraberinde getirdi. Endeksten utanç verici bir detay da vermek istiyorum: İran, Sudan, Etiyopya gibi ülkelerle aynı klasmandayız. Lübnan, Rusya, Meksika gibi ülkelerin ise daha gerisinde yer alıyoruz.”

“Dünya alem bize ‘özgür değilsiniz’, bir de ‘mutsuzsunuz’ diyor”

Yeneroğlu, Türkiye’nin Dünya Mutluluk Endeksi’nde 106. sıraya düştüğünü ifade ederek, “Endekste, Irak, Filistin, İran 'dan da geride yer alıyoruz. Listede son sıralardayız. Dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında, bizim kadar mutsuzu yok. Az evvel demiştim, dünya alem bize ‘özgür değilsiniz’ diyor, bir de ‘mutsuzsunuz’ diyor. Bu sebeple gençlerimiz artık ülkemizde yaşamak istemiyor, bu sebeple vatandaşlarımız yoğun olarak AB ülkelerine iltica ediyor.” şeklinde konuştu.

“Bugün zorba bir anlayışla yönetiliyoruz”

Yeneroğlu, 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan İnsan Hakları Eylem Planı’nın üzerinden tam 2 yıl geçtiğini,  planın açıklanmasının ardından, salı günü TBMM Genel Kurulu’da kabul edilen 7. Yargı Paketi ile toplamda dört yargı paketinin yürürlüğe girmiş olacağının altını çizerek şunları söyledi:

“Peki bu kadar yasal düzenlemenin yapıldığı ülkemizde hak ihlalleri önlenebildi mi?  Hukuk devletinin asgari gereklilikleri tesis edilebildi mi? Adalette en ufak bir iyileşme sağlanabildi mi?  Elbette ki koskoca bir hayır. Bugün gün gittikçe artan şekilde hukuk devletinin en asgari şartlarının dahi sağlanmadığı, kuvvetler ayrılığının ve yargı bağımsızlığının görmezden gelindiği zorba bir anlayışla yönetiliyoruz; daha doğrusu savruluyoruz.”

“Eylem planında söz verilen vaatlerin neredeyse 3’te 2’si yerine getirilmedi”

DEVA Partisi olarak eylem planında yer alan hedeflerden gerçekleştirilenleri ve gerçekleştirilmeyenleri ayrıntılı olarak çalıştıklarını dile getiren Yeneroğlu, “İnsan Hakları Eylem Planı Takip Raporu’muz ile vaat ettikleri ancak hayata geçirmedikleri tabloyu ortaya koyduk. Eylem planındaki 2 yıllık 285 hedeften yalnızca 111’inin hayata geçirildiğini tespit ettik. Yani 2 yıllık toplam 285 vaadin tam 174’ü yerine getirilmedi. Yani söz verilen eylemlerin neredeyse 3’te 2’si yerine getirilmedi.” dedi.

“Eylem planında ifade özgürlüğünün nasıl güçlendirileceğine dair masallar anlatılıyor”

Yeneroğlu, cumhurbaşkanına hakaret soruşturmalarının 200 bini aştığını ileri sürerek, “Medyanın üzerinde iktidarın sopası olarak çalışan RTÜK saçma sapan gerekçelerle her gün ceza yağdırmaya, ekranları karartmaya devam ediyor. İnternet platformları bütünüyle erişime kapatılıyor. İfade ve basın özgürlüğü askıya alınmış vaziyette. Oysa eylem planında tam bir ana başlıkta ifade özgürlüğünün nasıl güçlendirileceğine dair masallar anlatılıyor.” diye konuştu.

“Türkiye zengin ve müreffeh insanların barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke olacak”

“Türkiye’yi kısır tartışmaların, günlük siyasi hesapların, sloganların, koltuk kavgalarının ve menfaat çekişmelerinin girdabına teslim etmeyeceğiz.” diyen Yeneroğlu, “Herkesin kendini birinci sınıf vatandaş hissettiği; özgür ve demokratik bir hukuk devletini hep birlikte inşa edeceğiz. Elbette kolay olmayacak ama hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye zengin ve müreffeh insanların barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke olacak.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı