Arçelik 4’üncü kez Sorumlu Yatırım Endeksi “FTSE4Good”da

arcelik-4uncu-kez-sorumlu-yatirim-endeksi-ftse4goodda-05022001

Arçelik 4’üncü kez Sorumlu Yatırım Endeksi “FTSE4Good”da

Sürdürülebilirlik alanında lider şirketler arasında yer alan Arçelik; çevre, yönetim uygulamaları ve etik alanlarındaki başarılı operasyonlarıyla Londra Borsası bünyesindeki FTSE4Good Endeksi’ne üst üste 4’üncü kez girmeye hak kazandı.

“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla faaliyetlerini yürüten Arçelik, Londra Borsası’na bağlı endeks sağlayıcı FTSE Russell’ın hazırladığı FTSE4Good Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’ne 4’ünce kez girme başarısını gösterdi. FTSE4Good Endeksi’nde yer alabilmek için şirketlerin, çevre, iklim değişikliğiyle mücadele, yönetim uygulamaları, çalışan hakları, etik ve sosyal konularda güçlü performans göstermesi gerekiyor. FTSE4Good, sorumlu yatırım yapmaya önem veren finansal kurumların dikkate aldığı bir endeks olma özelliğini taşıyor.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, şirketin 4’üncü kez FTSE4Good endeksinde yer almasının önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Dünyamız, küresel iklim krizi kaynaklı ve son yıllarda görülme sıklığı hızla artan birçok felaketle karşı karşıya. Gezegenimizin geleceği ve sürdürülebilir kalkınma için tüm paydaşlar kadar iş dünyasına da önemli görevler düşüyor. Biz de Arçelik olarak dünyamıza ve ekosistemimize karşı sorumluluklarımızı eksiksiz bir şekilde yerine getirerek, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Sorumlu yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlar için rehber bir endeks konumundaki FTSE4Good’a 4’üncü kez girme başarısı göstererek sektörümüze öncülük ettiğimiz için gurur duyuyoruz.”

Bulgurlu: 300’e yakın enerji verimliliği projesiyle 2 milyon dolar tasarruf sağladık

Arçelik’in sürdürülebilirlik alanındaki başarılı çalışmalarına değinen Bulgurlu, “İklim krizi ile mücadele kapsamında 2025 yılı itibarıyla Türkiye operasyonlarımızda üretimde karbon nötr bir şirket olmayı hedefliyoruz. Sera gazı emisyonlarımızı 2018 yılında, referans olarak aldığımız 2010 yılına göre %50 azalttık. Sadece 2019 yılında 300’e yakın enerji verimliliği projesini hayata geçirerek 14.500 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 150.000 GJ enerji tasarrufu sağladık, 12.700 ton CO2e sera gazı emisyonunun önüne geçtik. Enerji verimliliği projelerimizle 2 milyon dolarlık tasarruf elde ettik. 2010 yılından bu yana ise gerçekleştirdiğimiz 1980 adet enerji verimliliği projesiyle, 115.700 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 1.200.000 GJ enerji tasarrufu sağladık. Bu sayede 113.000 ton CO2e sera gazı emisyonu salımını engelledik” dedi.

2020’de ürün başı enerji tüketimi yüzde 45 azalacak

2007 yılından beri hazırladığı sürdürülebilirlik raporları ile bu alandaki çalışmalarını paydaşlarına aktaran Arçelik; Türkiye, Romanya, Rusya, Çin ve Güney Afrika’daki operasyonlarında, 2020 yılı sonunda ürün başına enerji tüketimini 2010 baz yılına göre %45 azaltmayı hedefliyor. Hali hazırda ürün başına enerji tüketimini %43,48 oranında azaltan şirket, 2019 sonu itibarıyla 2 MW kurulu güce sahip yenilenebilir enerji kapasitesine ulaştı. 2020 yılı sonu itibarıyla da yenilenebilir enerji kurulu gücünü 6 MW’a çıkarmayı hedefliyor.

Arçelik, üretimde olduğu kadar geliştirdiği ürünlerle de enerji tasarrufuna katkı sağlıyor. Şirketin piyasadaki en iyi verimlilik etiketine kıyasla %10 ile %70 oranında daha fazla enerji tasarruflu modelleri bulunuyor.

Geri Dönüşümle 93 milyon hanenin yıllık tüketimine eş değer elektrik tasarrufu

Döngüsel ekonomi çalışmalarıyla da fark yaratan Arçelik, 2014 yılından bu yana Türkiye’nin dört bir yanından topladığı enerji tüketimi yüksek beyaz eşyaları, enerji verimli ürünler ile değiştirerek eski ürünleri Eskişehir ve Bolu’daki Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde ekonomiye yeniden kazandırdı. Yüksek enerji tüketen eski ürünlerin, enerji verimli yeni ürünler ile değişimiyle yaklaşık 93 bin hanenin bir yıllık elektrik tüketimine eşdeğer, 271 GWh enerji tasarrufu sağladı. Bu sayede yaklaşık 134.000 ton CO2e sera gazı emisyonu salımını engelledi. Ayrıca eski teknolojiye sahip ürünleri, çevre dostu yeni ürünlerle değiştirerek 5,2 milyon ton su tasarrufu sağladı.

 

 


Hibya Haber Ajansı