Asya borsalarında Çin baskısı

Çin’in salgına bağlı ölüm raporları ardından önlemleri tekrar artırabileceği beklentisi ve Fed’in faiz artırım politikasının gündemde tekrar ağırlık kazanması ile Asya borsaları haftaya satışla başladı.

Asya borsalarında Çin baskısı

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
17:30 TRY Merkezi Hükümet Borç Stoku (Eki)   3.675,0B
20:30 EUR Almanya Merkez Bankası Başkanı Nagel'ın Konuşması    

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsalarında Çin baskısı”

Çin’in salgına bağlı ölüm raporları ardından önlemleri tekrar artırabileceği beklentisi ve Fed’in faiz artırım politikasının gündemde tekrar ağırlık kazanması ile Asya borsaları haftaya satışla başladı. Japonya’da kazanımlar seans içinde korunamasa da, endeks Cuma günü kapanışına yakın seyretti. Kayıplar Çin’de 0,8%, Hong Kong’da 2% civarında izlendi.

ABD endeks vadelileri 0,25% civarında değer kaybederken, Dolar endeksi riskten kaçışla birlikte değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,79% bölgesinde seyrediyor.

Çin’de Cumartesi altı ay aranın ardından Kovid’e bağlı ilk ölümün yaşanması ve Pazar günü iki ölüm daha gerçekleşmesi, önceki günlerde özellikle seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesiyle birlikte artan iyismerliği törpüledi. Önceki günlerde sıfır vaka politikasından çıkış beklentisiyle endekslerde ralli yaşanmıştı.

Fed tarafında ise faizin gelecek yıl 5% veya üzerinde olabileceği beklentisi ana senaryoyu oluşturuyor. 14 Aralık’ta gerçekleşecek beyanatta 50 baz puan faiz artırımı ihtimali ağırlığını korurken, sonraki toplantılarda faiz artırım hızının düşürülüp düşürülmeyeceği merak ediliyor.

ŞİRKET HABERLERİ

TTKOM: Türk Telekom olarak Grubumuz yatırımlarının, stratejik girişimlerinin ve büyüme planlarının finansmanı amacıyla, Sinosure sigortası kapsamında, Şirketimiz ile Bank of China Ltd. Shenzhen Branch, Bank of China Ltd. Grand Cayman Branch, Bank of China Ltd. Hungarian Branch, The Export-Import Bank of China (birlikte "Orijinal Kreditörler") ve Bank of China Turkey A.Ş. (Aracı Banka) arasında 200 milyon Euro tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Aralık 2027, yıllık faiz oranı EURIBOR + %1,40 olup, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %2,76'dır.

KONTR: Şirketimizin yüksek teknoloji odaklı ve dikey entegrasyon yatırım stratejisi kapsamında bağlı ortaklığımız Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.'nin almış olduğu Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda; LFP katot aktif materyal üretimi yapmak için 5.000Ton/Yıl kapasiteli üretim tesisi kurulmasına karar verilmiş olup, yatırım miktarının yaklaşık 1.4 Milyar TL olması öngörülmektedir.  Kurulmasına karar verilen tesiste, üretimde Türkiye'de mevcut olan Lityum-Karbonat ve DemirFosfat tuzları kullanılması hedeflenmekte olup böylece, yıllık yaklaşık 120M ABD doları ithalatın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkıda bulunması beklenmektedir.

GENIL: 26.09.2022 tarihli Özel Durum Açıklamasında (https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1065156) duyurduğumuz Güneş Enerjisi Santrali projesinin Ankara/Bala ilçesindeki aşamasına ilişkin başlayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmış olup, Ankara Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.

AYDEM: Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi (Science-Based Targets Initiative – SBTi) Net-Sıfır Standardı ile uyumlu olarak en geç 2050 yılına kadar net sıfır değer zinciri sera gazı emisyonlarına ulaşmak için bilime dayalı uzun vadeli bir hedef belirlemeyi, bunu SBTi doğrulaması için sunmayı ve maksimum 24 ay içinde yayınlamayı taahhüt etmiştir. Net sıfır hedefi belirlemeyi taahhüt ederek, Şirketimiz 1,5°C için İş Tutkusu kampanyasının bir parçası olacağını da kabul etmiştir. Şirketimiz, aynı zamanda Race to Zero kampanyasına da katılacaktır.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

MPARK: Şirketimizce 18.11.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 70,00 TL – 70,85 TL (ağırlıklı ortalama 70,46 TL) fiyat aralığından toplam 12.300 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı