Çinli internet kullanıcıları haftada 30 saatini çevrimiçinde geçiriyor

Çin İnternet Ağı Enformasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Zhang Xiao internet kullanıcı sayısının yükselişinin ülke çapında 5G ağının yaygınlaşması sayesinde olduğunu belirtti.

Çinli internet kullanıcıları haftada 30 saatini çevrimiçinde geçiriyor

Çinli kullanıcılar internette gittikçe daha fazla zaman geçiriyor. Çin İnternet Ağı Enformasyon Merkezi’nin son verilerini haberleştiren South China Morning Post, ülkede 2022 yılının ilk yarısı sonu itibarıyla 1,05 milyar internet kullanıcısı bulunduğunu; bu sayının da bir yıl öncesine kıyasla 19,19 milyonluk bir artış ifade ettiğini bildirdi. Kullanıcılar esas olarak cep telefonlarıyla web sitelerine göz atarak (yüzde 99,6) haftada ortalama 29,5 saat geçirdi. Bu da, 2021 yılına kıyasla üç saatlik bir artışa denk düşüyor.

Çin İnternet Ağı Enformasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Zhang Xiao internet kullanıcı sayısının yükselişinin ülke çapında 5G ağının yaygınlaşması sayesinde olduğunu belirtti. Zhang, Çin’de internet altyapısının sürekli geliştiğini ve özellikle 5G kapsamının her bir yörede büyüdüğünü de vurguladı. Dolayısıyla neredeyse ülke sakinlerinin yüzde 58 kadarı artık çevrimiçinde.

Kullanıcıların yüzde 91.5’i kısa videolar izliyor. Burada internet kullanımı alanında en büyük yükseliş saptanıyor; yılın ilk altı ayında 28 milyon yeni kullanıcı edinen kısa video dalının haziran sonunda 962 milyon meraklısı var. Bunlar daha çok Douyin, TikTok’un Çin versiyonu gibi platformlar.   

İnternet kullanıcılarının web üzerinde gittikçe daha çok vakit geçirdikleri tek ülke Çin değil. Örneğin son bir araştırmaya göre Fransızlar da 2020’de ortalama günde 2 saat 25 dakikadan 2021’de 2 saat 26 dakikaya çıktılar. Ayrıca data.ai şirketinin yeni bir raporuna göre, 2022 yılının ikinci üç aylık döneminde Fransızlar mobil uygulamalara günde 4 saat harcadı. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 oranında bir artışa denk geliyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı