Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülke olarak gerçekten sancılı dönemlerden geçiyoruz. Sadece milletimizin değil, muhtemelen insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden birisiyle karşı karşıyayız. Asrın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde 11 ilimizde toplam 44 bin 374 canımızı kaybettik. Ayrıca 115 binin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından yaralı olarak kurtarıldı.

Afetin ilk günlerinden özellikle o kötü hava şartları deprem bölgesindeki ekiplerin devre dışı kalması, hasar gören yolların ulaşımı güçleştirmesi gibi elimizde olmayan sebeplerle hep beraber sıkıntılı bir dönem geçirdik.

Malatya’ya depremin beşinci günü geldiğimizde durumu yerinde gördük. Bakanlarımızın, kurumlarımızın, belediyelerimizin, gönüllülerimizin, en önemlisi milletimizin samimi gayreti ve desteğiyle kısa sürede durumu toparladık.

Malatya’mızın ve sizlerin başı sağ olsun. İlk depremin üzerinden geçen 23 güne rağmen, her biri ayrı birer deprem büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntılar maalesef devam ediyor. Geçen hafta Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremler sırasında biz de Kahramanmaraş’taydık. Dün de öğle saatlerinde Malatya’da 5,6 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldık. Zaten endişeli olan şehirlerimiz bu artçı sarsıntılar sebebiyle sürekli teyakkuz durumunda kalıyor. Hasarlı binalarda yeni yıkıntılara yol açan artçı depremlerde hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu.

Bilim insanları ülkemizde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir deprem fırtınasının yaşandığını dile getiriyor. Şimdiye kadar meydana gelen irili ufaklı deprem sayısı 11 bini buldu. En küçük bir ihmalin, hatanın veya umursamazlığın bedelini insan canıyla ödediğimiz hassas günlerden geçiyoruz. Bunun için bir kez daha deprem bölgesindeki vatandaşlarıma hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Lütfen her ne sebeple olursa olsun canınızı tehlikeye atacak adımlardan imtina edin. Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek, engelleri aşmanın çabasındayız.

Geçen haftadan itibaren başlattığımız il ve ilçe ziyaretlerimiz vesilesiyle sahada yürütülen faaliyetleri yerinde görüyoruz. Dün Adıyaman merkez ve Gölbaşı’ndaydık.  Doğanşehir’den önce de Afşin ve Elbistan’ı ziyaret ettik. Her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında depremzedelerimizin yanındayız. Hane başı 10’ar bin liralık ödemeler sürüyor. Taşınma paralarının ödenmesine de başlandı.

Geçici barınma ve gıda sorunlarının çözümü konusunda önemli ilerleme kaydettik. İlçemizde dağıttığımız çadır sayısı 3 bin 750’yi aşıyor. Sayısı 530’u bulacak konteynerleri belirlenen alanlara kurmaya başladık. Günde 3 öğün sıcak yemek veren 13 seyyar mutfağımızın faaliyetlerinin yanı sıra kumanya ve gıda dağıtımları da sürüyor. Ayrıca Doğanşehirli çiftçilerimi 6 bin 100 ton yem, 164 hayvan çadırı, 162 branda göndermek suretiyle destekliyoruz.

Depremin yıktığı altyapıyı hızla onarmak için yoğun çaba sarf ettik. İlçemizde tüm mahallelere su ve elektrik verildi. Biraz daha hassas bir konu olan doğalgaz ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Deprem ve heyelanlar nedeniyle ilçemizin kara yolu altyapısında oluşan tahribatı giderdik. Karayolu ekiplerimiz, her yerde olduğu gibi Doğanşehir’de de canla başla çalışıyor. Enkaz kaldırma çalışmalarımız sona erdikçe, şehirlerimizin yeniden imarı süreçlerini başlatıyoruz.

Bu çerçevede ekiplerimizce ilçemiz genelinde 6 bin 296 binadaki 10 bin 127 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlendi. Malatya genelinde bu rakam 28 bin 914 binada 86 bin 332 bağım bölüme ulaşıyor. İnşa ve imar çalışmalarını hızlandırdık. Malatya’da 62 bin konut ve 16 bin 714 köy evi inşa edeceğiz. İnsanımızın canını tehlikeye atan tüm binaları yıkıp, daha sağlam zeminlerde yenisini yaparak, vatandaşlarımıza teslim etmekte kararlıyız.

Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle, ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet olmak üzere yavru muhalefet hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin tüm kayıtları elimizde mevcut. Ve bunları özellikle milletimize yansıtacağız. Tekrar tekrar izleteceğiz.

Artık bu bedeli kimsenin bu millete ödetme hakkı yok. Bunu da başaracağız. Bugüne kadar tecrübelerimizi ve karşılaştığımız engelleri göz önüne alarak kentsel dönüşüm projelerini mümkün olan en kısa sürede bitirecek öyle bir modele yöneleceğiz.”

Hibya Haber Ajansı