Çin: "Honduras ile diplomatik ilişki kurmamız bir çeşit siyasi pazarlık değil"

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Honduras ve Çin’in diplomatik ilişki kurmalarının bir siyasi pazarlık olmadığı vurgulanarak, “Taiwan‘ın bağımsızlığı”nın çıkmaz bir yol olduğu belirtildi.   

Çin:

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Çin ve Honduras arasında diplomatik ilişki kurulmasını değerlendirdi.

Mao Ning, Honduras’ın Çin ile diplomatik ilişki kurma yönünde aldığı kararın “Tek Çin” ilkesi temelinde alınan kararlı bir siyasi seçim olup, herhangi bir önşarta bağlı olmadığına işaret ederek, Çin tarafının bu kararı takdirle değerlendiğini ifade etti.

Mao, Çin ve Honduras arasında diplomatik ilişki kurulmasının siyasi bir pazarlık olmadığının altını çizdi. Mao, son yıllarda Panama, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Nikaragua dahil olmak üzere bazı ülkelerin Çin ile diplomatik ilişki kurduklarını veya diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiklerini hatırlatarak, bunların tümüyle herhangi bir siyasi önşarta bağlanmadığını, Çin ile Honduras arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının da bu yönde yeni bir örnek olduğunu vurguladı.

Mao Ning, Çin’in Taiwan makamlarının “para diplomasisi” konusunda usta olduğuna işaret etti. Mao, “Çin’in Taiwan makamları şunları bilmeli: ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’ çıkmaz bir yoldur, para diplomasisinin de sonu hüsrandır, özellikle tarihin ana eğilimine uymayan her hangi bir siyasi girişim eninde sonunda başarısızlığa uğrayacaktır. ” diye konuştu. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı