ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yetim, depremdeki çalışmaları anlattı

ŞANLIURFA - 16.02.2023 - HİBYA - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim. deprem sürecinde yapılan faaliyetleri ve planladıkları çalışmaları dile getirdi.

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yetim, depremdeki çalışmaları anlattı

Toplantıda, Meclis Başkanı Serhat Karadağ ile Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu. Mehmet Yetim açıkalmasında şu ifadelere yer verdi:

"Yüzyılın Felaketi olarak adlandırılan ve 10 ilde yıkıma sebep olarak ilimizde 179 toplamda yaklaşık 36 bin insanımızı kaybettiğimiz afetin hemen ardından sahaya çıkarak çalışmalara başladık. ŞUTSO Yönetimi olarak, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle tek yürek depremzedelerin yanında olduk. ilk olarak Kriz Masası kurduk. Valimiz, Kaymakamlarımız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız ve oda, borsa başkanlarıyla direkt iletişim sağladık. Bölgede ihtiyaçların karşılanması için AFAD'dan gelen bilgilere göre doğru ekipman ve malzemelerin bölgeye sevk edilmesi adına çalışmaları bu Kriz Masasından yürüttük.

Ayrıca ekipler oluşturularak afet bölgesinde hem yardım hem de incelemeler yapılması yönünde gerçekleştirdiği çalışmaların sonuçlarını ilgili kamu kurumlarıyla paylaştık. ŞUTSO olarak Yardım Toplama Merkezi kurduk. Buradan tır, kamyon, hafif ticari araçlar dâhil toplamda 155 araç ile temel ihtiyaç maddelerinden oluşan malzemeyi, Şanlıurfa, Adıyaman, İslâhiye, Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremzedelere ulaştırdık. STK, Dernek ve özel işletmelerden gelen ve içerisinde temel ihtiyaç maddelerinin olduğu tır, kamyon, hafif ticari araçlar dâhil yaklaşık 20 araç, direkt Şanlıurfa AFAD Deposu’na yönlendirilerek dağıtılması sağladık.

Şanlıurfa’nın muhtelif bölgelerinde Binlerce kişiye içeriğinde yemek ve ayran olan gıda paketi dağıttık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin binalardaki hasar tespiti çalışmalarını sürdürmeleri için 3 Araç verdik.

Bundan sonraki süreci yönetmek ve üzere planladığımız çalışmalarımız ne?

Öncelikle Sağlık Müdürlüğü Koordinasyonuyla Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza psikolojik destek sağlayacağız.

Tüccar ve sanayicilerimizin mevcut hasar durumlarının tespitine yönelik Valilik koordinasyonunda bir çalışma başlatarak Ticaret Komisyonu’nu kurduk. 29 Meslek Komite Başkanımızı konuyla ilgili bilgilendirerek sektörlerindeki durum tespitini yapmalarını istedik. Çalışmalarımız sürüyor.

Ayrıca; deprem felaketinin yaşandığı 10 ilde uygulanmak üzere deprem dolayısıyla yıkılan fabrikaların yeniden imarını sağlamak, elektrik, su ve doğalgaz altyapısında oluşan hasarı gidermek, yeni üretim tesislerinin açılmasını hızlandırmak ve ekonomik hayatın acilen normalleşmesini sağlamak adına ilgili Bakanlıklara ve TOBB’a Resmi Yazı göndererek “Yeni Teşvik ve Destek Paketi” çağrısında bulunduk.

Üretim tesislerinin kullandığı Enerji fiyatlarında fatura desteği ve birim fiyat indirimi için çalışmalara başladık. Çek ve Banka Ödemeleri yönelik bankaların 6 ay faizsiz kredi desteği sağlaması için çalışmalara başladık. Deprem bölgelerinden gelecek yatırımcı ve üreticilere alan sağlanması adına Şanlıurfa OSB’nin ilave alanının acilen imar çalışmalarının yapılması için çalışmalara başladık.

Odamızın kuracağı ŞUTSO OSB’nin altyapı çalışmalarının hızlanması ve onayının alınması için çalışmalara başladık.

Ayrıca Akçakale Sınır Kapısının ticari faaliyetlere açılması için çalışmalara başladık. Deprem bölgesinde konteyner kentlerin kurulması için çalışmalara başladık. İlimize diğer deprem bölgelerinden gelecek olan göç dalgasını daha doğru yönetebilmek adına Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile direkt temasa geçtik.

Bu arada malumunuz olduğu üzere; İlimizde AFAD, arama kurtarma ekipleri 9 Şubat 2023 tarihinde çalışmalarını tamamlayarak diğer illere sevk edildi. 13 Şubat 2023 Pazartesi’den itibaren normalleşme görülmeye başlandı. Sanayi tesislerimiz normalleşme süreciyle birlikte yavaş yavaş üretime kaldıkları yerden devam ediyor. Yaptığımız tespitlerde Hasarı olamayan esnaflarımızın yaklaşık yüzde 60’ı ticari faaliyetlerine başladı. Kalan %40’lık kesim ise tedbir amaçlı faaliyetlerini durdurmuş durumda.

Memleketimiz çok ama çok kıymetli. Bilgimizi tecrübemizi, aklımızı, yüreğimizi ve tüm gücümüzü ortaya koyarak, bu zor günleri hep beraber hızla aşacağız. Beraber güçlüyüz, beraber ayağa kalkacağız. Daha önce başardık, yine başaracağız."

Hibya Haber Ajansı