Nükleer sanayide büyük buluşma gerçekleşti

nukleer-sanayide-buyuk-bulusma-gerceklesti-04032003

Nükleer sanayide büyük buluşma gerçekleşti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile birlikte düzenlenen NPPES, 4 Mart 2020’de Pullman İstanbul Convention Center’da kapılarını açtı. İki gün sürecek etkinliğe yaklaşık 2 bin 300 ziyaretçinin katılımı bekleniyor.

 

Fuar ve Zirve’nin açılışını NPPES ve NMD Başkanı Erol ÇubukçuASO Başkanı Nurettin Özdebir ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil DereDünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ve Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov yaptı.

 

Nükleer iş gücüne pozitif katkı yapacak

NPPES ve NMD Başkanı Erol Çubukçu, Zirve’de yaptığı açıklamada, NPPES’in Türk firmalarını yurt dışındaki önemli nükleer sanayi oyuncularıyla bağlayan çok önemli bir iş platformuna dönüştüğünü söyledi. Türk sanayicilerinin nükleer endüstriye girebilecek kapasiteye sahip olmasına rağmen bilincinin artırılması gerektiğini açıklayan Çubukçu; inşaat, imalat, elektrik-elektronik ve makine sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektör için nükleerde çok önemli fırsatların olduğunu ifade etti. Çubukçu, Türk sanayicilerine nükleere yatırım yapın çağrısında bulunarak, tüm dünyada iş yapma fırsatı sunan bu sektörün katma değerinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Çubukçu, Türk firmalarının bu endüstriden pay alması halinde Türk nükleer mühendisleri başta olmak üzere Türk iş gücü için de önemli bir çalışma ortamının sağlanabileceğini vurguladı.

 

Bu yıl başta Rusya, Almanya ve İspanya olmak üzere; ABD, Ukrayna, Slovenya, Letonya, İtalya, Belçika ve Fransa’dan nükleerde söz sahibi birçok firma ve kurumdan temsilcilerin ticari eşleştirme görüşmeleri yapmak üzere fuara katıladıklarını açıklayan Çubukçu, NPPES’in Türk firmalarına önemli ticari bağlar kurmak için fırsat verdiğini bildirdi.

 

Yerlileşme hedeflerinin çok üzerine çıkacağız

Türk sanayisine, nükleer sektöre hizmet edebilecek kabiliyetleri kazandırabilmek için yola çıktıklarını ifade eden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, kurdukları NÜKSAK - Nükleer Sanayi Kümelenmesi ile sanayicilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedeflediklerini ifade etti. Özdebir, nükleer sektöre özel mühendislik ve malzeme teknolojilerinin geliştirilmesi ve imalatçı onayı süreçlerinde NÜKSAK Projesinde yer alan sanayicilere önemli destekler sunabildiklerinin altını çizdi.

 

Nükleer enerjinin, arz güvenliğinin yanı sıra; ekonomik, endüstriyel ve teknolojik olarak ülkemize birçok fayda sağlayacağına değinen Özdebir, NPPES’in de bu süreçte ülkemizdeki sanayicilerin nükleer alanında vizyonunu geliştiren bir etkinlik olduğuna vurgu yaptı.

 

Özdebir, Akkuyu NGS ile birlikte kazanılacak tecrübenin, hem Türkiye’de, hem de uzun vadede dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde de Türk sanayisinin tedarikçi olmasına zemin hazırlayacağına inandıklarını söyledi. Türk sanayisini sektöre adapte etme sürecimizin düşündüğümüzden daha hızla olacağını açıklayan Özdebir, yerlileşmeyle ilgili hedeflerimizin de çok üzerine çıkabileceğimize yürekten inanıyoruz dedi.

 

Türkiye’nin nükleerde amiral gemisi Akkuyu NGS

NPPES’in her geçen yıl daha da genişlediğini belirten Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov, gelecekte küresel enerji karmasında nükleer enerjinin rolünün daha da artacağını vurguladı. Voronkov, sürdürülebilir ekonomik büyümenin temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir enerji tedarik kaynakları kullanılarak elde edilebileceğine dikkat çekti. Voronkov, Türkiye nükleer sanayisinin amiral gemisi olan Akkuyu NGS’nin, bu yıl 75’inci yılını kutlayan Rus nükleer endüstrisi için de gurur kaynağı olduğunu bildirdi. Nükleer sanayiyle ilgilenen firmaların NPPES bünyesinde Akkuyu temsilcileri ile birçok B2B görüşmesi yapacaklarını paylaşan Voronkov, Rosatom'un Zirve'de kendi kurumları hakkında bilgi sağlayacaklarını aynı zamanda Türkiye'de yürütülen proje ile yenilikçi nükleer çözümler hakkında da güncel bilgileri aktaracaklarını açıkladı.

 

Türkiye nükleer kulüp’te

Türkiye'nin nükleer enerji santrali inşa eden ülkelerden biri olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Türkiye’nin 2018 itibarıyla uluslararası literatürde nükleer enerji anlamında 'nükleer kulüp' olarak tarif edilen listeye girdiğini açıkladı.

 

Dere, nükleer enerjinin küresel iklim değişikliğiyle mücadele başta olmak üzere birçok açıdan dünya için öncelikli ve avantajlı bir enerji türü olduğunu ifade ederek, birincil enerji kaynakları bakımından büyük ölçüde ithalata dayalı bir ülke olan Türkiye için enerji arz güvenliğinin sağlanması bakımından nükleer enerjinin vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Nükleer enerjinin Türkiye için milli bir hedef haline geldiğine de dikkat çeken Dere, nükleer enerjiye geçmek için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) belirlediği altyapı unsurlarıyla ilgili çalışmalara hızla devam ettiklerini açıkladı.

 

2050’de global elektrik üretimin yüzde 25’i nükleer enerjiden kaynaklanacak

Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ise nükleer teknolojilerin sadece 7/24 enerji sağlamakla kalmadığını anı zamanda insanların yaşamlarını iyileştirdiğini belirtti. Costes, 2050 yılında global elektrik üretiminin yüzde 25’inin nükleer enerjiden kaynaklanmasını hedeflediklerini de vurguladı.


Hibya Haber Ajansı