Avrupa'da ekonomiler fren yaptı; satın alma yöneticileri endekslerinde rekor düşüşler

avrupada-ekonomiler-fren-yapti-satin-alma-yoneticileri-endekslerinde-rekor-dususler-23042003

Avrupa'da ekonomiler fren yaptı; satın alma yöneticileri endekslerinde rekor düşüşler

Avrupa'da koronavirüs önlemleriyle işyeri kapatmalar ve üretimdeki kesintiler ekonomileri sert biçimde vuruyor. Bugün açıklanan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) hem Euro Bölgesi’nde hem de tek tek ülkelerde ekonomilerin ciddi biçimde fren yaptığını ortaya koydu. Satın alma yöneticileri endeksleri şimdiye dek görülmemiş rekor seviyelere indi.

Nisan ayında Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetinin göstergesi olan Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Mart ayındaki seviyesi olan 29.7'den 13.5'e indi. Bu keskin düşüş ekonomistlerin 25.7 olan beklediğinden daha fazla ve rekor düşük seviye.

Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mart ayında 26.4'ten Nisan’da 11.7’ye düşerek bir başka rekor kurarken, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi 2009’dan beri en düşük seviye olan 33.6’ya düştü. Mart'ta 44.5’ti.

Almanya’da bileşik satın alma yöneticileri endeksi Mart’ta 35.0 ilken Nisan’da 17.1’e düşerek rekor kırarken, Britanya'da da tam zamanların en düşük seviyesine inerek Mart’ta 36.0’dan Nisan'da 12.9’a indi.

Satın alma yöneticileri endekslerinin beklentilerden düşük çıkması, güne artıda başlayan Avrupa borsalarının satıcı ağırlıklı yöne geçmesine neden olurken, Euro'nun dolar karşısında değer kaybederek 1.08 seviyesinin altına inmesine neden oldu.


Hibya Haber Ajansı