İYİ Partili Kabukcuoğlu: “Kızılay, ahlaki bozulmadan kurtulmalıdır”

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Türk Kızılay'ına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) basın toplantısı düzenledi.

İYİ Partili Kabukcuoğlu: “Kızılay, ahlaki bozulmadan kurtulmalıdır”

Kabukcuoğlu, 1868 yılında kurulan ve başlangıçta Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti olarak hayata geçen Kızılay'ın, uluslararası Kızılhaç hareketi içinde yer alan bir kuruluş olduğunu belirterek, "Kızılay, Osmanlı’nın son döneminde İstanbul'dan Ankara'ya aktardığı yardımlarla, Kurtuluş Savaşı'nda önemli hizmetlerde bulunmuştur. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda etkin bir rol oynamış, cephe gerisinde ülkemizin içinde bulunduğu savaşlarda hastaneler kurmuş ve insanlara yardım etmiştir." dedi.

Kızılay'ın olağanüstü durumlarda barınma, beslenme ve sağlık başta olmak üzere 21 çeşit hizmeti yapmakla görevli olduğuna işaret eden Kabukcuoğlu, "Türk Kızılay'ı 10 yılda 138 ülkede afetlere müdahale etti. 147 ülkede beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar için yardım hizmetlerinde bulundu. Türk Kızılay'ı yalnızca ülkemiz için değil, küresel dünyada diğer ülkeler için de öneme sahiptir. Türk milleti, dünyanın herhangi bir yerinde mağdur olan milletlere, insanlara; yardım duygularını ve isteklerini Kızılay vasıtasıyla gerçekleştirir." şeklinde konuştu.

Kabukcuoğlu, "AK Parti hükümetleri, ülkenin verimli çalışan hangi kurumu varsa nerede para dönüyorsa oraya müdahildir, yandaşlarına çıkar kapısı olarak görür." diyerek, "Kızılay iki asra yaklaşan ömrü ile ülkemizdeki pek çok kurumdan daha uzun geçmişe sahiptir. Dar günde yardıma gelen bir kuruluşa yağma yapılamaz. Yöneticilerden ona ihtimam göstermesi beklenir." ifadelerini kullandı.

Kızılay'da işlerin yolunda gitmediğinin farkında olduklarını ileri süren Kabukcuoğlu, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu'nun Ağustos 2022 tarihinde verdiği araştırma önergesini hatırlattı.

Kabukcuoğlu, "Sayın Tatlıoğlu, Kızılay’ın yardım kurumu niteliğini yitirdiğini, ticarethaneye dönüştürüldüğünü, bazı yöneticilere 1 milyon TL’den fazla huzur hakkı verildiği iddialarını dile getirmiştir. Araştırma önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi" diye ekledi.

Kızılay'ın 2021 gelirlerinin sadece 611'de 1'inin kamu kuruluşlarından temin edildiğine işaret eden Kabukcuoğlu, "Geri kalanı gönüllü kuruluşlar ve insanların yardımına yaslanmaktadır. 2021 yılında beyan ettikleri gelir 7,9 milyar TL’dir. Böylesine gönüllü kuruluşu, vatandaşın gözünden düşürecek, onun itibarını zedeleyecek konuma getirmek asla vicdanlara sığmaz." dedi.

Kabukcuoğlu, Türk Kızılay’ının bazı şube görevlilerinin AK Parti zamanında yolsuzluk nedeniyle adli ceza aldığını iddia ederek, şunları kaydetti:

"Pazarcık-Elbistan depremi, Kızılay’da bir skandalı daha ortaya çıkarmıştır. Depremde vatandaşı açıkta bırakmamak sorumluluğu olan Kızılay, gönüllü bir deprem yardım örgütüne 2 bin 50 çadır satmıştır. Bu durumun neresinden bakarsanız bakın ele alınacak bir tarafı yoktur. Yolsuzluklar nedeniyle 27. dönemde TBMM Başkanlığı'na Kızılay'la ilgili 16 Meclis araştırma önergesi verilmiş maalesef bunlar incelemeye alınmamıştır. Sonuç olarak Türk Kızılay’ı büyük bir prestij kaybına uğramıştır. Hükümet, Kızılay’ı rant kapısı olarak görmekten vazgeçmelidir. Kızılay ahlaki bozulmadan kurtulmalıdır. Toplumun gözünden eski itibarına kavuşturulmalıdır.”

Hibya Haber Ajansı