Dış ticaret dengesi Mart ayında 5,4 milyar USD açık verdi

dis-ticaret-dengesi-mart-ayinda-54-milyar-usd-acik-verdi-02042004

Dış ticaret dengesi Mart ayında 5,4 milyar USD açık verdi

Ticaret Bakanlığı’nın, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne (GTS) göre açıkladığı Mart ayı dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,8 azalarak 13,43 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %3,1 artarak 18,82 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mart 2020 döneminde 5,4 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %89,5’dan %71,3’e gerilemiştir.

 

Mart ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD ve İngiltere takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkelere ihracat %22,26 azalarak 6,21 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %46,2 olduğu görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mart 2020’de ilk sırayı Almanya alırken, onu ABD ve Çin izlemiştir.

 

Mart ayı, COVID-19 salgını nedeniyle ilk ciddi etkilerin ihracat üzerinde görüldüğü dönemdir. Bu dönemde karantina önlemleri kapsamında sınır kapatma önlemleri ile beraber İran ve Irak, virüsün direkt etkilerinden dolayı da Avrupa pazarları zarar görmüştür. Kara Avrupası’nda virüsün yayılma hızının yüksek olması ile beraber ekonomiyi kilitleyen karantina önlemleri dış talepte durağanlığa sebep olmaktadır. İhracatımızın COVID-19 salgınının neden olduğu durağan dış talepten dolayı aşağı yönlü baskılanmaya devam etmesini bekleriz. Virüs kontrol altına alınsa bile, tamamen işlevsel hale gelmek zaman alabilir, çünkü ekonomik bir hasar vardır.

 

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı