TCMB faiz indirimine devam ediyor

tcmb-faiz-indirimine-devam-ediyor-15052005

TCMB faiz indirimine devam ediyor

 

“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ”

ABD

“Powell Sunumu ve Konuşması”

Fed Başkanı Powell, 19 Mayıs Salı günü TSİ ile 17.00’de Bankacılık Komitesine sunumunu gerçekleştirecektir. Virüs kaynaklı ABD ekonomisi durma noktasına gelirken Fed sınırsız ve bedava para imkanı ile ekonomiyi tekrar canlandırmak için çabalamaktadır. Son günlerde ise sıfır faiz politikasının bu çaba için yeterli olmayacağı görüşü hakim olurken, piyasa katılımcıları Fed’i negatif tartışmalarına çekmektedir. Başkan Powell ise negatif faizi düşünmediklerini açıkça belirtirken, bankacılık komitesi sunumunda da benzer sorunun gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sefer konuya ilişkin daha açıklayıcı ifadelerde bulunabilir. 19 Mayıs sunumu sonrasında Fed Başkanı Powell’ın 21 Mayıs Perşembe günü TSİ ile 21.30’de konuşması olacaktır.

AVRUPA

“Alman ZEW endeksi”

ZEW endeksi corona virüsü nedeni ile Nisan ayında gördüğü 28,2 seviyesi ile ekonomik hasarın etkisinden yavaş yavaş çıktığına ilişkin ilk sinyal gelmiştir. Fakat bunun kalıcılığı konusubda bir şeyle söylemek için henüz erken olabilir.  Mayıs ayı için açıklanacak veri içinde virüsün etkilerinin nasıl evrildiğini gösterecektir.

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirimine Devam Ediyor”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını 21 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Araştırma departmanı olarak beklentimiz politika faizinin %8,75 seviyesinden %8,25 seviyesine çekilerek 50 baz puanlık faiz indirimi yönündedir. TCMB’nin faiz indiriminde yol haritası enflasyon odaklı olurken, TCMB’nin 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunmaktadır. Bu referans ile faiz indirimlerinde halen alan olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Geride bıraktığımız toplantıda politika faizi %9,75 seviyesinden %8,75 seviyesine 100 baz puan faiz indirimi ile çekilmiştir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

Fed Başkanı Powell Sunumu – Fed Toplantı Tutanakları / TCMB Faiz Kararı

İngiltere Enflasyon / Almanya ZEW /

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak  (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

19 Mayıs Salı Saat 17.00 Fed Başkanı Powell Sunumu

20 Mayıs Çarşamba Saat 16.30  BoE Başkanı Bailey

21 Mayıs Perşembe Saat 05.30  RBA Başkanı Lowe

21 Mayıs Perşembe Saat 21.30  Fed Başkanı Powell

Fed Negatif Faiz Uygular (Mı)?

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 4,478,679 – tedaviye pozitif cevap veren 1,589,558 – ölü sayısı 302,446 kişiye ulaşmıştır. Çin tarafında virüse karşı ikinci dalga tedirginliği sürerken, global çapta hayatın normalleşmesi için atılan adımlar öne çıkmaktadır. Ekonomilerin yeniden açılması yeni vaka sayılarını olumsuz etkilerken, bir noktada adaptasyon gerektiği unutulmamalıdır.

Grafikte global ve çeşitli ülkelerin virüs vaka (cases) ve ölü (deaths) sayıları gösterilmiştir. ABD (mor çizgi) tarafında zirve noktaya ulaşıldığı sinyali gelmektedir.

 

Haftanın en önemli gelişmesi olarak Fed Başkanı Powell’ın bankacılık komitesine yapacağı sunumu takip edeceğiz. negatif faiz tartışmaları sürerken Fed’in sıfır faiz politikası ile sorunu nasıl çözebileceği merak edilirken, hangi durumda negatif faize ihtiyaç bulunduğuna ilişkin sinyal Powell tarafında gelebilir. Powell, negatif faize kapıyı şimdilik kapatmış olsa bile daralmanın %20-30 oranında olması durumunda ekonomiyi dipten kurtarmak için negatif faize ihtiyaç duyabilir.

ABD için Fed Başkanı powell sunumu ve konuşmasına ilave olarak Fed toplantı tutanaklarını imalat PMı verilerini takip edeceğiz. İngiltere için işsizlik oranı ve enflasyon öne çıkarken, Almanya’da ZEW endeksini göreceğiz.

Türkiye tarafında ise en kritik gelişme TCMB faiz kararı olacaktır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını 21 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Araştırma departmanı olarak beklentimiz politika faizinin %8,75 seviyesinden %8,25 seviyesine çekilerek 50 baz puanlık faiz indirimi yönündedir. TCMB’nin faiz indiriminde yol haritası enflasyon odaklı olurken, TCMB’nin 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunmaktadır. Bu referans ile faiz indirimlerinde halen alan olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Geride bıraktığımız toplantıda politika faizi %9,75 seviyesinden %8,75 seviyesine 100 baz puan faiz indirimi ile çekilmiştir.

Türk Lirası dinamiklerinden ana unsur swap beklentilerine ilişkin haber akışı olurken, Reuters kaynaklı haberlere göre Türkiye’nin İngiltere ve Japonya ile swap hattı konusunda görüştükleri belirtildi. Ayrıca mevcut durumda devam eden Çin ve Katar swap hatlarını genişletilmesi düşünülmektedir. Türk Lirası bu haber akışına pozitif tepki verirken, yeni haftada yaşanabilecek swap kaynaklı haber akışları bu pozitif değer kazanımlarının devamını sağlayabilir.

Türk Lirası 30 Nisan döneminden itibaren ay başından itibaren %1 değer kazanmaktadır.

 

Türkiye dinamiklerinde Türk Lirası değer kazancı(mavi)  öne çıkarken, 5 yıllık CDS 635.809 seviyesinde yükselişine devam etmektedir.

 

KaynakGCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı